Förflytta dig till innehållet

Insändare: Svar till oroliga föräldrar vid Kuratorsstigens daghem och Cygnaeus förskola

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi förstår den oro som finns bland föräldrar gällande utrymmessituationen för både Kuratorsstigen och Cygnaeus förskola (insändare, ÅU 22.9). Som föräldrarna skriver så kom nyheten om Kuratorsstigens rivningsplan som en nyhet också för oss i förvaltningen. Detta trots att vi uttryckligen hade hört oss för om hur planläggningen såg ut på området i samband med en större nätverksutredning gällande den svenskspråkiga småbarnspedagogiken som gjordes i maj-juni.
I detta skede bekräftar Ismo Aaltonen från Studentbystiftelsen att verksamheten på Kuratorsstigen kan fortsätta till hösten 2020. Vi har ett behov av ett ökat antal dagvårdsplatser inom svenskspråkig småbarnspedagogik vilket betyder att nya ersättande utrymmen behöver hittas åt Kuratorsstigens daghem.
Vår strävan är att upprätthålla en kontinuitet i verksamheten trots att de fysiska utrymmena kommer att ändras.
Det stämmer att Österås är ett område som skall planläggas. I dagsläget finns inget bestämt om vare sig tidtabell eller möjlighet till en framtida daghemstomt i Österås.
Alternativet har dock figurerat i diskussioner och vi anser att det kunde vara ett attraktivt läge för ett svenskspråkigt daghem. Däremot ett konkret alternativ kunde vara nuvarande Sofiegatans daghemstomt (Sofieg. 7) där den finskspråkiga daghemsverksamheten flyttar till nya utrymmen på Stallbacken inom en nära framtid.
På den tomten kunde målsättningen att öka de svenskspråkiga dagvårdsplatserna med 100 platser under 2017-2021 (Nämnden för fostran och undervisning 6.9.2017) åtminstone delvis förverkligas. Det här alternativet ser vi som ett attraktivt alternativ som kunde hjälpa helhetssituationen gällande utrymmen.
Vi håller med föräldrarna om att det ideala är att förskolan verkar i anslutning till skolan.
Nämnden beslöt vid samma möte i september om att föreslå till fastighetsaffärsverkets chef att en behovsutredning angående en tilläggsbyggnad till Cygnaeus skola sätts igång och att förskoleundervisningens utrymmesbehov beaktas i den utredningen. För Cygnaeus förskolas del och även för Sirkkala förskolas del krävs ersättande utrymmen från hösten 2018. Nämnden vid fostran och undervisning beslöt 6.9.2017 att centrumområdets svenskspråkiga förskoleundervisning tillfälligt placeras i Yrkesinstitutets lokaler på Aningaisgatan. I direkt anslutning till lokalerna finns inte en gård som kan användas av förskolebarnen. För tillfället utreds olika alternativ till gårdsutrymmen som kunde användas i närområdet. Beslut kring gårdsutrymmen kommer att göras under hösten.
Koncernledningens fastighetscontroller Minna Juselius bekräftar att man nu i samarbete med stadens fastighetsaffärsverk omgående kommer att påbörja letandet av tillfälliga utrymmen för Kuratorsstigens daghem.
Hanna Karlsson
Servicechef
Liliane Kjellman
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit