Förflytta dig till innehållet

Julmarknaden öppnade i lördags – "Inte som julmarknaderna i Tyskland" bedömde tyska besökare

Pirkko Heinonen dricker glögg på bänken samtidigt som Roni Laaksonen tar matpaus. Han säljer risgrynsgröt för scoutkårens räkning. Mamma Teija Nummi sitter bredvid. Mamma Foto: Emma Strömberg


Finsk julmusik ljuder på Brinkalas innergård vid Gamla Stortorget i Åbo. På en bänk vid scouternas försäljningstält sitter Pirkko Heinonen och dricker glögg.
– Julmarknaden var passligt längs min gångväg. Jag kommer säkert att besöka marknaden ännu andra helger, säger Heinonen.
Bredvid sitter scouten Roni Laaksonen och äter risgrynsgröt. Han säljer gröt och glögg och pepparkakor vid scoutkåren Partiolippukunta Turun Mikaelin Sinisets försäljningsstånd. Men nu har han paus. Han berättar att det är första gången han talkoarbetar på julmarknaden och att det är ganska spännande.
På Gamla Stortorget har det bildats en kö till julgubbens stuga innan tomtefamiljen ens har anlänt. Barnen får i tur och ordning hälsa på julgubben och tomtemor och bli fotograferade med dem.
Tamara och Barbara från Tyskland vill också bli fotograferade med julgubben.
– Vi vet att det är lite fånigt, när vi är vuxna, skrattar Tamara.
De besöker julmarknaden med sin kollega Chris från Australien. De jobbar alla för TUI crusies och är i Åbo för att förbereda avfärden av ett nytt kryssningsfartyg som byggs vid Åbovarvet och som kommer att stå klart i början av nästa år.
– Vi gick till marknaden för att Barbara tycker så mycket om julen, säger Chris.
Vad tycker du om julmarknaden?
– Den är okej, men inte som julmarknaderna i Tyskland, konstaterar Barbara.
– I Tyskland säljs det mera mat på julmarknaderna, tillägger Tamara.

(Fr.v.) Tamara, Barbara och Chris jobbar för TUI Cruises och besökte julmarknaden. Foto: Emma Strömberg


Från gamla Novias innergård vid Rettigsfabriken kommer man till en liten formgivningsmarknad i anslutning till julmarknaden på Gamla Stortorget. Förut var det formgivningsutbildningen vid Novia som arrangerade marknaden. Men efter att linjen lades ner har tidigare lärare och studerande fortsatt ordna den i eget regi.
Denise Lindqvist är på plats med sina produkter. Hon blev egenföretagare genast efter studierna vid Novia och driver formgivningsföretaget Ruter Knekt Design. Hon skapar mönster som hon trycker för hand och syr till olika produkter i sin studio i Raseborg. Hon har en nätbutik där hon säljer sina produkter.
Julmarknaden pågår varje helg klockan 11-17. Sista marknadshelgen är den 15-16 december.

Denise Lindqvist gör alla produkter i sin studio i Raseborg. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit