Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Tvåtusen liter kylvätska från Åbo torgs värmesystem rann ut i splitterny gångtunnel – ”Systemet har 3 000 kopplingar”

Jean Lindén
Läckaget sett från Hansakvarterets hiss.

Ett par tusen liter grön kylvätska läckte vid middagstid på fredagen ut i den splitternya gångtunneln mellan torgparkeringen och köpcentret Hansa i Åbo.

Jourhavande brandmästare Niko Koski sade vid 12.30-tiden till ÅU att det handlar om kylvätska från systemet som ska hålla salutorget isfritt.

— Det är ett rör som sprungit läck, men läckaget är stoppat. Målet är att städa upp och öppna tunneln så snabbt som möjligt.

Vid 13.30-tiden meddelade räddningsverket att man nu, tillsammans med en entreprenör på plats, pumpat och sugit upp all vätska. En del av vätskan hade runnit ner i ett källarutrymme under gångtunneln.

Vid 16-tiden meddelade Hansakvarteret att gångtunneln åter var i bruk.

Varken människor eller miljö vara i fara på grund av läckaget, uppger räddningsverket.

”Kan alltid hända”

Nikolas Salomaa vid bolaget NollaE, som utvecklat värmesystemet för torgytan, har inte hört om läckaget när ÅU ringer honom. Han kollar upp saken, återkommer och bekräftar att det är en koppling i värmesystemet som inte hållit.

– Det finns tretusen kopplingar i systemet, och något sådant här kan alltid inträffa. Detta trots att systemet testats med dubbelt så högt tryck, 4 bar, än de 2 bar som systemet normalt har, säger Salomaa till ÅU.

Salomaa säger att kopplingen åtgärdades snabbt efter läckaget.

Salomaa konstaterar att han inte längre jobbar aktivt med torgets värmesystem, och att det är en skild entreprenör som sköter om det nu.

Värmesystemet ska i framtiden använda solvärme från torgets yta som lagras nere i marken. På grund av att det nya salutorget blev försenat har man ännu inte hunnit använda solen som värmekälla.

Senare på dagen sade Jari Pölönen, vd för torgparkeringsbolaget, till tidningen Turun Sanomat att han misstänker att läckan kan bero att något träffat kopplingen när tunneln byggdes.

LÄS OCKSÅ

Jean Lindén
Brandbilar på plats mellan Hansakvarteret och torgparkeringen.
Jean Lindén
Tunneln är avspärrad medan man röjer upp.

Se Twitteranvändaren Santeri Vuoris film från det sprutande läckaget.

Texten uppdaterad 13.12 med Timo Palviainens kommentar.

Texten uppdaterad 14.04 med mer info och Salomaas kommentar.

Texten uppdaterad 18.40 med Pölönens kommentar.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit