Kaffestugan i Kirjala får ny ägare – nuvarande företagarna tackar för sig efter nästan 15 år

Efter nästan 15 år som företagare i Kirjala kaffestuga i Pargas tackar Tiina Pöllu och maken Markku för sig på onsdag.
Innan det ska de trogna stamkunder som beställt sina fiskprodukter till jul få sina produkter – och det blir ett och annat avskedsord.
– Vi är inne på målrakan nu, det känns dels skönt men också fruktansvärt vemodigt, säger Tiina Pöllu.
Glada över ny företagare
Kaffestugan har varit till salu redan en längre tid på grund av parets hälsoproblem, men först nu har man hittat en intresserad köpare som tar över verksamheten från och med januari nästa år.

– Det känns väldigt bra att vi hittade en köpare som fortsätter med verksamheten trots den knepiga tid vi lever i nu, säger Pöllu som lovar vara bland de första i kö då kaffestugan öppnar på nytt efter årsskiftet.
Då den egna hälsan satt sina gränser har hon fått hjälp av vänner och bekanta i caféet, men nu ser hon fram emot att kunna fokusera på sig själv.
– Vi har inte gjort reklam för fiskprodukterna inför jul, eftersom vi velat hålla det i liten skala. Endast de stamkunder som tittat in regelbundet och själva frågat efter rökt fisk får sina leveranser i år, säger hon.
Började på hyra
Hon kom in som företagare i kaffestugan inför sommaren 2006, då som hyresgäst, men blev senare ägare tillsammans med sin man.
– Men de senaste åren har varit tunga trots alla härliga kunder. Vi har inte orkat med lika mycket som förr om åren.
Pöllu är själv ursprungligen från Forssa, men trots att hennes svenska inte är den bästa har hon aldrig haft några som helst problem. Hon förstår svenska bra, men talar inte särskilt mycket.
– Jag minns en äldre dam under de första åren som tittade in och blev besviken då jag inte svarade på svenska. Då jag sedan förklarade att jag var från Forssa verkade hon se det som en förmildrande omständighet, skrattar hon.
Den nya företagaren har planer på att inleda verksamheten redan den 4 januari nästa år under namnet Café Kirjala.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.