Förflytta dig till innehållet

Kamratflickor ser fram mot ettan

Kompisar. Elin Saarela (till vänster) och Nora Dahlbacka trivs i varandras sällskap både på och utanför planen. Nästa sommar får de för första gången göra det som B-flickor på division 1-nivå. Foto: Mats Lundberg


JUNIORFOTBOLL
Åbo IFK:s flickfotboll är på stark frammarsch. Ett kristallklart kvitto på det är att föreningens B-flickor nästa år för första gången återfinns i division 1.
I tvåans övre slutserie under hösten har de unga kanariehonorna gått fram som en ångvält. Nio segrar på nio matcher ger maximala 27 poäng. Den avslutande seriefinalen hemma mot tabelltvåan IFK Mariehamn på söndag har därmed endast akademisk betydelse. Avancemanget är redan i hamn.
– Vi har vunnit flera tajta matcher i slutet av säsongen. Försvarsspelet har varit stabilt och vi har släppt in ganska få mål. Framåt har vi haft god spridning på våra målskyttar, säger Nora Dahlbacka och Elin Saarela som hunnit med åtskilliga matcher i år.
Utöver att de varit bofasta i B-flickornas första lag har båda också fått speltid i representationslaget. De ger en lite motsatt bild av sina erfarenheter i damtvåan. Nora tycker att tempot är högre medan Emma menar att spelet är långsammare men att passningarna slås med större precision.
– Tuffare är det förstås. Ibland har jag haft lite panik då jag varit rädd att göra bort mig inför mina äldre lagkamrater, säger Saarela.
Hon och Dahlbacka tror ändå att de har nytta av att de fått prova på hetluften när flicklaget nästa år lirar på den näst högsta serienivån.
– Vi är redan taggade inför nästa år. Särskilt intressant blir det att möta nya lag som vi inte tidigare spelat mot. Lite skrämmande är det också när man inte vet hur hög nivå våra obekanta motståndare håller.
Tränaren Ioanna Kallio tror att det högre tempot i ettan blir den stora utmaningen.
– Troligtvis krymper både tiden och utrymmet att göra nåt vettigt med bollen. Kravet på det tekniska och taktiska kunnandet ökar ju högre upp man kommer.
Kallio poängterar ändå att målet hela tiden varit att ta steget upp.
– Vi vill naturligtvis att flickorna utvecklas och går framåt. Att ett tiotal av våra spelare har debuterat i damlaget i sommar är något vi sätter stort värde på.
Hon har haft en stor trupp att jobba med. Uppemot 35 flickor har uppträtt i klubbens två lag man haft i elden i B-juniorernas andra division.
Elin Saarela och Nora Dahlbacka känner varandra väl efter alla år de tillbringat tillsammans på planen. Båda inledde sin fotbollsbana som knattar i Åbo United innan de fortsatte till ÅIFK. Dahlbacka hann också spela i stadens representationslag i knatteligan Kauppari.
Saarela trivs bäst uppe på vänsterkanten som ytter. Dahlbacka har under karriären spelat på en mängd olika positioner. I år har hon mestadels opererat framför backlinjen i en defensiv mittfältsroll.
Båda är födda 2001 och har i höst påbörjat sin gymnasiegång. Saarela går i Katedralskolan medan Dahlbacka är elev i Puolalabackens gymnasium.
Hur skulle ni beskriva varandra som fotbollsspelare?
– Nora jobbar stenhårt hela tiden. Som motspelare skulle jag nog vara lite rädd för henne. Hon har en otrolig kondis. Om hon förlorar bollen går hon genast in i nästa närkamp och erövrar den tillbaka, säger Saarela.
– Elin är jättesnabb på kanten och hon orkar spurta i ett. Dessutom brukar hon göra snygga mål, kontrar Dahlbacka.
Trots sina starka egenskaper är de väl medvetna om sina brister och att det finns massor av saker de behöver slipa på.
– Vi vill utvecklas både individuellt och som lag. Det blir kul och spännande att spela i ettan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit