Förflytta dig till innehållet

Karens för ny Åbodirektör väckte debatt i fullmäktige

Fullmäktige. VF ville att en eventuell karensperiod för nya stadsdirektören i Åbo utreds, men fick inte resten av fullmäktige med sig. ÅU-foto

Stadsfullmäktige i Åbo lade inte till något om att utreda en eventuell karens för den som väljs till ny stadsdirektör i Åbo efter Aleksi Randell, som lämnar posten i höst för att bli vd för Byggnadsindustrin.

VF:s Johannes Yrttiaho föreslog att fullmäktige skulle lägga till ett stycke om att en karensperiod för den nya stadsdirektören borde utredas, men han stötte på motstånd framför allt från Samlingspartiet.

Samlingpartiets Olli A Manni ansåg att det är oskäligt att införa en karens på ett halvår eller ett år, då Åbos nya stadsdirektör ska väljas för en så kort period som fyra år.

– Lönen ska betalas också under karensperioden, vilket betyder att det blir dyrt för staden. Eftersom den nya stadsdirektörens mandatperiod är så kort, måste vi fundera både en och två gånger innan en karens kan bli aktuell, sade han och befarade att en karensperiod kan avskräcka eventuella kandidater.

Yrttiaho betonade att det är bra att stadsdirektörstjänsten nu blir tidsbunden.

– Ju kortare period, desto bättre. Det betyder att nya stadsfullmäktige 2021 kan välja en ny direktör samtidigt som stadens hela ledningssystem ses över. Det betyder dock inte att jag talar för någon borgmästarmodell, eftersom jag anser att en sådan koncentrerar makten för mycket.

Samlingspartiets Lauri Kattelus ansåg att en karensperiod är ett sätt att begränsa var och ens rätt att vara näringsidkare.

– Vi anser att det är en rätt som bör försvaras. Om lagen ändras så att en karensperiod införs också för högt uppsatta kommunala tjänstemän är det en annan sak.

Olli A Manni ansåg också att det är bra att kunniga personer rör sig mellan den offentliga sektorn och den privata, i bägge riktningar, medan VF:s ledamöter lyfte fram behovet att trygga den offentliga sektorns intressen. När fullmäktige röstade förlorade VF:s och Yrttiahos förslag med rösterna 54–13.

Den nya stadsdirektörens helhetslön blir drygt 15 310 euro i månaden. Mandatperioden är 4 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit