Förflytta dig till innehållet

Kimitoö-elever överraskade med önskan att få läsa kinesiska

Västanfjärds skolas Ingrid Söderström och Freja Storgård-Taipale förde fram förslaget om kurs i kinesiska. Foto: Monica Sandberg


Kimitoöns kommun ordnar varje höst ett Isla-parlament då 10.000 euro delas ut bland de skolor som har de bästa förslagen till hur skolmiljön kan förbättras.
På tisdagen var det igen dags, för sjätte gången, och summan fördelades mellan mera ordinära önskemål som gungor, rullskridskor, biljardbord, piltavlor och elevutrymmen.
Men medlemmarna i Isla-parlamentet ( i dag 32 elever, från kommunens alla skolor utom Hitis-Rosala) röstade så det också blev pengar för en kurs i kinesiska, vid Västanfjärds skola.
Där hade elevrådet diskuterat främmande språk och kommit fram till att kinesiska nog är svårast, varpå Maja Björkman – elevrådets yngsta medlem, som går i första klass – föreslog att man skulle börja läsa kinesiska; eftersom det är ett så svårt språk så gäller det att börja i tid.
— Där ser man, vi äldre kan inte gissa vad de yngre vill ha, så Isla är ett bra sätt att få fram deras idéer, sade kommunfullmäktiges ordförande Veijo Lücke som ledde förhandlingarna.

Inte linbana men nog trappa

Riktigt alla idéer vann inte gehör, till exempel hade Wida Rehn gärna sett att en linbana byggs i Dalsbruks idrottspark som snart ska ta form.
— Det finns en linbana bakom Dalsbruks skola och den är skojig, tycker hon.
Men de 3.000 euro som den hade kostat rymdes inte med den här gången.
Däremot blev det grönt ljus för Veronika Lauréns förslag att bygga trappor vid det branta berget från Amosparkens skola till Sisu.
Hur går det med Isla-parlamentet i framtiden då det ska sparas så mycket?
— Det ska absolut finnas kvar. Ungdomarna är ju det allra viktigaste, säger utvecklingschef Gilla Granberg.
Och idéer tycks det finnas fortfarande?
— Ja, man kunde kanske tro att allt snart skulle vara färdigt i skolmiljöerna men det kommer hela tiden nya elever och därmed nya önskemål, säger fritidschef Bosse Ahlgren.

Ungdomsparlamentet (ordförande Richard Simola närmast kameran) hade från drygt 40 förslag vaskat fram 23 som det i dag röstades om. Foto: Monica Sandberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit