Förflytta dig till innehållet

Konst och manifestationer erövrar Åbo nästa helg

Snart sätts det upp konst längs med åstranden. Foto: J-O Edberg

Nästa helg ordnas evenemanget ”New Performance Turku Festival” i Åbo för sjätte gången.

Festivalens fokus ligger på politisering; manifestationer, synpunkter ur ett queer-perspektiv samt konstnärlig erövring av stadsbilden.

Huvudpunkten är ”Occupy Aurajoki”, på svenska ockupera Aura å. Då sätts olika konstverk upp längs med åstranden mellan Teaterbron och Biblioteksbron. Tehdasteatteri och Wäinö Aaltonens museum deltar också. Evenemanget ordnas på lördag mellan klockan 12 och 15.

Artister som anländer är bland annat engelske queer-aktivisten och konstnären Scottee, som arrangerar en manifestworkshop, den norske konstnären Kurt Johannessen och Denis Romanovski och Hiroko Tschuhimoto som är aktiva i Sverige. Finska konstnärer som deltar är bland annat Irma Optimisti, John Court och Maija Hirvanen.

 

I samband med festivalen ordnas även det nationella proffsdansevenemanget Kiertoliike, som hämtar cirka tvåhundra deltagare från Finland till Åbo. Organisatörer för Kiertoliike är Tanssin talo och Västra Finlands danskonstkommission i samarbete med övriga regionala danskonstkommissioner i Finland.

Det är fritt inträde till allt under festivalen som pågår den 6–8.10.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit