Kurderna är inte spelbrickor i NATO-förhandlingen!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Som bäst pågår en dialog mellan Finland och Turkiet för att komma fram till en överenskommelse om de krav som Turkiet har ställt på Finland och Sverige i och med ländernas inkomna ansökningar till NATO.
Turkiet kräver till exempel att länderna ska klargöra sina ståndpunkter om kurdiska arbetarpartiet PKK samt YPG, och att länderna ska utelämna personer med anknytning till gülenisterna och PKK.
Turkiet använder sina anklagelser mot kurderna som ledande motiv för att motsätta sig en ansökan och använder därmed kurderna som spelbrickor för att få sin vilja igenom.
Turkiet och Erdoğan pekar ut kurderna som terrorister, och Finland och Sverige som ”terroristvänner”.
Detta bland annat eftersom vi har beviljat såväl kurdiska regimkritiker som personer som turkiska myndigheter anklagar för kuppförsöket på Erdoğan år 2016 politiska asyl.
För Turkiet innebär detta en chans att sätta press på de andra NATO-länderna och framför allt på USA, efter det stöd USA med de andra NATO-länderna gett till de kurder som kämpar för att förinta terrororganisationen IS.
På måndagen den 24 maj publicerade Turkiet sina krav som de vill ska uppnås för deras godkännande av NATO-ansökan.
Fastän Finland inte nämns i kraven kan, de ses som ett potentiellt hot även mot Finland, eftersom vi lovat att gå med i NATO tillsammans med Sverige.
I både Finland och Sverige har medborgare med kurdisk bakgrund samma rätt som alla andra medborgare. Alla har rätt att ställa upp i val, rösta, uttrycka sin åsikt och ha möjligheten att vara med och påverka.
Kurderna är inte spelbrickor och ska inte få användas som utbyte för ett NATO-medlemskap. Vi får inte låta dessa anklagelser påverka oss, och vi måste minnas att de turkiska kraven är en anklagelse mot våra medmänniskor och medborgare.
Våra riksdagsledamöter har uppmanat oss att lita på våra beslutsfattare och “hålla huvudet kallt”.
Vår utrikesminister Pekka Haavisto försäkrar om att Finland inte kommer utelämna någon, men frågor uppstår ändå: Kan en dialog med Turkiet och en kompromiss på de ställda kraven leda till att Turkiet går med på att godkänna vår NATO-ansökan, utan att Finland och Sverige ger upp våra uppfattningar om rättsstat, yttrandefrihet och demokrati?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.