Förflytta dig till innehållet

Marthor firar stort sina 120 år – jubileet kulminerar i festgudstjänst i Åbo domkyrka

åbo domkyrka

åbo domkyrka

Gudstjänsten på söndag klockan 10–11 är öppen för alla. ÅU-Foto


Firandet av marthornas 120-årsjubileum, som har pågått hela året, kulminerar i en rad festligheter i september. På söndag den 8 september hålls en jubileumsgudstjänst i Åbo domkyrka.
Finlands svenska Marthaförbund, Marttaliitto och Åbo domkyrkoförsamling deltar i firandet. Marthan och prosten Hilkka Olkinuora är liturg för den högtidliga mässan, medan Marianne Heikkilä, generalsekreterare för Marttaliitto, predikar. Kyrkoherde Mia Bäck och frivilliga marthor assisterar.
Kantor är Jukka Pietilä, tf. kantor Tuuli Lempa, organist Markku Hietaharju. Kammarkören Nova dirigeras av Jukka Pietilä, Marthakören Turust! av Arja Lyly och Manskören Naskalit av Tommi Saalas. Trumpet spelas av Megumi Nakazawa och Antti Räty.
Gudstjänsten, som hålls klockan 10–11, är öppen för alla. Kollekten går till marthornas arbete för finländska barnfamiljer. Efter gudstjänsten bjuds deltagarna på kyrkkaffe på Domkyrkotorget.
Gudstjänsten sänds direkt av Yle på TV1 samt i Yle Radio 1. Yle Vega sänder gudstjänsten med start klockan 13.03. Gudstjänsten sänds också live på nätet, där den även kan ses i efterhand.
Alla deltagare har också möjlighet att besöka en utställning med marthadockor i Brinkala galleri, Gamla Stortorget 3. Utställningen öppnar för allmänheten klockan 13. Själva utställningen är därefter öppen 10.9–13.10, tisdagar till söndagar klockan 10–18.
Den andra höjdpunkten i september är Marthatorget lördagen den 14 september klockan 10–16 på Senatstorget i Helsingfors. Evenemanget är öppet för alla och 15 000 deltagare väntas till det största marthatilldragelsen på flera årtionden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit