Förflytta dig till innehållet

Medborgarinitiativ för funktionsnedsattas rättigheter till riksdagen

ÅU-foto


På onsdag kväll kom medborgarinitiativet ”Inte en marknadsvara” över mållinjen med 50 000 underskrifter. Det är det antal underskrifter som krävs för att riksdagen skall behandla lagförslaget.
30 organisationer står bakom medborgarinitiativet som kräver mer självbestämmanderätt för personer med mental eller fysisk funktionsnedsättning.
Medborgarinitativet vill få en lagändring som skulle göra att grundläggande stödtjänster för personer med funktionsnedsättning ska ställas utanför den offentliga upphandlingen.
Enligt initiativtagarna är problemet med den offentliga upphandlingen dels att den som ska använda tjänsterna sällan får bestämma själv, t.ex. var hen vill bo, och dels att boendet kan byta om en annan producent erbjuder ett bättre alternativ i nästa upphandlingsrunda.
Dagverksamheten för personer med funktionsnedsättning är en annan central tjänst som organisationerna anser att personen själv borde få bestämma om i större utsträckning.
Så som det fungerar nu är det kommunerna som får anbud och väljer tjänsteproducent och de som berörs i sin vardag har inte mycket att säga till om.
Initiativtagarna till medborgarinitiativet hänvisar till att Finland ratificerade FN:s konvention om handikappades rättigheter sommaren 2016. Konventionen betonar att personer med funktionsnedsättning ska få vara delaktiga i alla beslut som rör dem själva.
Läs också:
Funktionsnedsatta borde få välja boende själva (25.8)
Ledaren: När de svagaste säljs (15.9)
Ledaren: Ett viktigt initiativ (5.8)
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit