Ministrar om EU:s skogsstrategi: Finland bidrog till att stoppa kuppförsök

EU-kommissionen försökte kapa åt sig bestämmanderätten över skogen, men misslyckades.
Det konstaterade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) efter att kommissionen på fredagen presenterat sin skogsstrategi.
Flera punkter i strategin, som på förhand kritiserats hårt i Finland, var mildrade i den slutliga versionen. Leppä säger att det är resultatet av att Finland och andra skogrika länder jobbat hårt för att få kommissionen att ta sitt förnuft till fånga.
— Jag vill inte ge kommissionen ett vitsord för sitt arbete med strategin. Jag kan väl konstatera att den till slut inte behövde gå om klassen. Men det var med darr på ribban, sade Leppä när han mötte pressen via nätet.
”Finland vet mest om skogen”
Jari Leppä säger att mycket är bättre i den färdiga versionen jämfört med det som läckt ut tidigare. Bland annat har den negativa synen på kalhyggen luckrats upp.
— Jag hoppas det lugnar skogsägarna. Kalhyggen är en metod vi använt länge i Finland och som efterliknar det sätt som barrskogar förnyar sig i naturen, säger Leppä.
Han uttrycker ändå oro för att strategin fortfarande är för kritisk till kalhyggen.
På liknande sätt gläds Leppä åt att kommissionen mildrat sin negativa syn på att utvinna bioenergi ur skogen, men han tycker att strategin fortfarande innehåller för hårda begräsningar.
— Samtidigt är det förstås bra att strategin driver på användningen av trä i byggandet. Det kan öppna många möjligheter för finländska skogsägare.
Leppä säger att Finland är en föregångare när det gäller att beakta klimatfrågor och biodiversitet i skogsbruket.
Att kommissionen önskar lagstifta om hur länderna ska följa med och rapportera om skogarnas tillstånd verkar Leppä närmast se som en förolämpning.
— Finland vet mer om sina skogar än något annat land. Vi har samlat information om alla möjliga aspekter av skogen i mer än hundra år. Här kan vi vara en föregångare för andra länder.
Leppä frågar sig hur EU-kommissionen skulle kunna ge Finland, som forskat så mycket i skogen, exakta direktiv för hur skogarna ska skötas.
Kan komma att påverka skogsägaren
Här hakade Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) på och konstaterade att Finland sysslat med skogsvård länge, medan en del andra länder börjar med det först nu.
— Finland är ett av de mest ambitiösa länderna inom klimat- och miljöfrågor. Kommissionen nämner själv vårt skogsskyddsprogram Metso som en förebild, säger Tupprurainen.
Hon påpekar att det som kommissionen nu presenterat bara är en strategi, och inte förslag till lagstiftning.
Vad kan en finländsk skogsägare göra med sin skog i dag som hen enligt strategin inte skulle kunna göra i framtiden?
— Strategin påverkar inte skogsägaren genast, säger skogsrådet Marja Kokkonen från Jord- och skogsbruksministeriet.
— Men den kan komma att göra det, främst via detaljerna om till exempel biodiversitet och bruket av förnybar energi. De kan påverka den nationella skogsvården. Att strategin vill främja användningen av trä i byggandet kan också påverka skogsägarna genom ökad efterfrågan.
Mikkonen anmäler avvikande mening
Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) publicerade på fredagen ett blogginlägg där hon i sju punkter skjuter ner de finländska farhågorna om skogsstrategin.
Mikkonen menar att EU-kommissionen inte alls vill kapa åt sig bestämmandet över finska skogar, och att strategin inte ställer för höga krav på mängden skog som skyddas.
”Även om vi i Finland, tack vare den historiskt stora finansieringen av naturskydd, kan skydda mera skog än tidigare, så kan vi inte trygga skogsnaturen enbart genom naturskyddsområden och nationalparker. Den finländska skogsnaturens mångfald försvagas fortfarande och den största bakomliggande orsaken är skogsindustrin – hur ekonomiskogarna sköts har därför stor betydelse för skogarna och deras artrikedom”, skriver Mikkonen.
Mikkonen menar också, tvärtemot regeringskollegan Leppä, att Finland borde vara pådrivande för att synkronisera EU-ländernas insamling av information om skogen, uttryckligen eftersom vi själva ligger i framkant.
Mikkonen konstaterar avslutningsvis att unionen har befogenheter när det gäller miljö- och klimatfrågor, och att den därför också måste få ha en åsikt om skogen.
Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.