Naguborna sopsorterade flitigt plast, men är för få för permanent plastinsamlingskärl
Plastinsamlingen i södra hamnen i Nagu upphörde i oktober, och om den alls återvänder ens till nästa sommar är oklart.
En del Nagubor har ändå aktivt fortsatt att samla plast också efter oktober.
Bland andra Anna Franzén tycker att det är tråkigt att inte längre kunna föra plastskräpet till ett sorteringskärl på orten.
– Min jobbresa går till Korpo, så att föra plast till insamlingen i Pargas centrum ligger inte längs vardagsrutten. Nu samlar jag plast i garaget och måste förstås i något skede föra bort det.
– Jag vet också många andra som har fortsatt sortera plast, för när man väl har vant sig med sorteringen är det synd att sluta. Dessutom är det mycket plastförpackningar som uppstår, säger Franzén.
Nästan fem ton plast samlades in under sommarmånader i Nagu
Naguborna och sommargästerna var aktiva plastsorterare under sommaren. Under sexton veckor insamlades nästan fem ton plast.
Men trots aktiviteten – och trots att stugkommunerna är så duktiga sopsorterare att Rinki i ett pressmeddelande från sommaren lyfter fram Kimitoön och Pargas i sopsorteringstoppen – är mängderna små när man jämför med insamlingskärl i större städer.
– Om man jämför mängden fem ton med sådana insamlingsställen där var vi samlar in allra mest plast så uppstår fem ton på tre, fyra veckor i större städer – jämfört med tre månader i Nagu, säger regionchef Harri Patana vid Rinki.
Det behöver inte betyda att alla stadsbor är lika duktiga på sin sopsortering som skärgårdsborna, men det är befolkningsmängden som blir den avgörande.
Lagen förutsätter plastkärl först vid 10 000 invånare eller fler
– Enligt lagen behöver vi inte ha någon plastsortering på orter med färre än 10 000 invånare. Så att Nagu med något över 1000 invånare fick en plastinsamling över sommaren berodde förstås på att vi vet att stuggästerna är många.
– Om försöket med plastinsamling i Nagu fortsätter nästa sommar finns det inget beslut på.
– Överlag fattar vi inte några beslut innan nästa vår, eftersom förpliktelserna i den nya avfallslag som träder i kraft i juli 2020 inte är avgjorda ännu. Beroende på hur lagen utformas bör också vi fatta beslut om var våra insamlingskärl finns, förklarar Patana.
Endast invånarantal, inget om geografiska avstånd, nämns i avfallslagen
Den nuvarande lagen säger alltså att när gränsen på 10 000 invånare överskrids bör där finnas ett plastinsamlingskärl, medan papper/glas/metall ska finnas för 500 invånare.
Några geografiska avstånd nämns inte alls i lagen. I hela Pargas har Rinki ett enda plastinsamlingskärl och det ligger vid Reimari i Pargas centrum.
– Det är inte omöjligt att insamlingskärlen blir fler i framtiden, men om och var de placeras är som sagt inte avgjort, säger Patana.
Sorteringsstationerna i Korpo och Houtskär, liksom Rauhala i Pargas tar också emot plast
Sydvästra Finlands avfallsservice (LSJH) försöker täcka upp för sådana områden där Rinki inte verkar, säger LSHJ:s Cati Huhta, men insamlingskärlen i södra hamnen i Nagu hör alltså till Rinki.
LSJH:s verksamhet är uppbyggd kring avfallscentraler (Toppå/Åbo, Rauhala/Pargas med flera), sorteringsstationer (såsom den i Korpo) och så organiserar LSHJ avfallshanteringen för invånarna i skärgården då bolaget har konkurrensutsatt avfallstransporter inom hela Pargas skärgård.
– Men alla våra sorteringsstationer tar också emot plastavfall som har sorterats, så från Nagu är mitt tips att man för plast till Korpo eller Pargas, säger Huhta. Och så finns också den mobila sorteringsstationen som enligt tidtabell besöker Vikom i Nagu.
– Å andra sidan ska man också tänka på att göra en livscykelanalys för soporna som uppstår, hur många kilometer lönar det sig att köra för att bli av med vissa sopor. Ibland kan vara bättre för miljön att soporna sätts i blandavfallskärlet om man inte kör bort det sorterade avfallet i samband med andra ärenden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.