Förflytta dig till innehållet

Närapå att bed & breakfast på Kimitoön måste stänga – företagare för saken till domstol

Pressbild
En stor gul trävilla i naturskönt landskap
Här finns inkvarteringsverksamhet och en bostad. Men sommarsäsongen kunde ha gått i kras, efter ett utfärdat förbud från Kimitoöns kommun av inkvarteringsverksamheten.

Villa Ekbladh, som bedriver inkvarteringsverksamhet i Västanfjärd, har enligt Kimitoöns kommuns byggnadstillsyn inte sina lov i skick. Saken aktualiserades under Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd på måndagen.

Användningsändamålet för huvudbyggnaden (1 300 kvadratmeter stor) är fastställt som boende för äldre. Ett privat äldreboende ”Villa Kälkestad” har nämligen tidigare funnits i byggnaden.

Kimitoöns tillsynschef Dan Renfors har den sista maj avbrutit inkvarteringsverksamheten och meddelat fastighetsägarna om det.

Bygg- och miljötillsynsnämnden gick dock efter omröstning mot detta och beslutade att förbudet upphävs tillfälligt över sommarsäsongen. Enligt nämndordförande Patrik Sjöblom (SFP) ville tre av nämndens nio medlemmar att verksamheten fortsättningsvis skulle vara avbruten.

Enligt nämndens beslut återupptas eventuellt bygglovsprocessen i oktober, men först ska tillsynschefen på nämndens begäran utreda om tidigare användningsändamål ändå kunde fungera för nuvarande verksamhet.

Renfors menar dock att han gjort en omfattande utredning innan han fattat sitt beslut.

Utdragen process

Enligt Renfors har processen kring det här ärendet pågått sedan år 2019. Fastighetsägarna har under flera år frågat om möjligheten att ändra användningsändamålet.

Renfors bedömning är att ett bygglov krävs för att ändra på användningsändamålet. Ett hotell kan inte fungera i en byggnad där användningsändamålet är seniorhem.

– Men i våras meddelade fastighetsägarna att de fortsätter med inkvarteringsverksamheten här. Det är inte okej, säger Renfors.

Var har processen med bygglovet stannat?

– Vi har inte fått rätt bygglovshandlingar och behövliga uppgifter. Till exempel är brandsäkerhetshandlingarna inte kompletta, svarar Renfors.

”Tillsynschefens beslut är vansinnigt”

Christian Nyström vid Villa Ekbladh är tacksam över nämndens beslut, men beskriver tillsynschefens beslut om att avbryta inkvarteringsverksamheten som vansinnigt.

Han syftar på att verksamheten i byggnaden redan under föregående företagares tid handlade om hotell och restaurang, där man dessutom låtit göra omfattande renoveringar i byggnaden.

Villa Ekbladh har de facto bara tolv rum för inkvartering på övre våningen, medan nedre våningen används som företagarnas bostad.

– Det var från början vårt initiativ att ändra användningsändamålet. Vi vill ha allting i skick, och vi vill att byggnaden ska vara trygg. Därför anlitade vi en byggnadsingenjör. Bottenplansritningar fanns inte på kommunen, så vi lät göra nya. En brandinspektör var på plats och vi gjorde behövliga förändringar, säger Nyström.

Att ett nytt bygglov krävs tycker han är helt i sin ordning, men är arg över hur processen skötts från kommunens sida. Enligt Nyströms syn på saken har det varit väldigt oklart vilka handlingar som saknats för bygglovet och ytterligare kompletteringar har efterlysts vid upprepade tillfällen. Dessutom har ärendet dragit rejält ut på tiden.

Nyström för saken till domstol

Beskedet om att verksamheten stoppas föll inte i god jord. Enligt Nyström saknades dessutom en motivering till varför verksamheten ska stoppas.

– Vi kommer inte att lämna saken här, utan för ärendet till Åbo förvaltningsdomstol, säger Nyström.

Sedan beslutet fattats har man enligt Nyström inte haft några gäster i Villa Ekbladh.

Villa Kälkestad, Villa Felix, Villa Ekbladh

Villa Ekbladh har drivit verksamheten här nära Kalkholmen i Västanfjärd sedan 2019.

Innan Villa Ekbladhs tid bedrevs här ett pensionat ”Villa Felix”, där åldersgränsen var 50 år. Idén var att huset skulle erbjuda lugn och ro, därav begränsningen.

I samband med ett mindre tillstånd bad byggnadstillsynen dåvarande fastighetsägaren att beskriva verksamheten i byggnaden. Den fastställdes då till ”pensionatverksamhet för åldrande personer i gott skick”.

– År 2010 ansåg jag inte att det här avviker väsentligt från åldringshem, som är byggnadens användningsändamål, säger tillsynschef Dan Renfors som då inte krävde bygglov.

Villa Felix sattes i konkurs år 2013. Då fanns här cirka 30 inkvarteringsrum i två plan. Tidigare har husets använts som privat konvalescenthem under många år, då under namnet Villa Kälkestad, som på sin tid var en av Kimitoöns största arbetsgivare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit