Förflytta dig till innehållet

Ny arbetslivsprofessor vid ÅA ska jobba med hållbart entreprenörskap – och hjälpa till med att utveckla glesbygden

Åbo Akademis Bildbank
En skylt där det står Åbo Akademi
En ny arbetslivsprofessor ska anställas vid Åbo Akademi. Hen kommer bidra till forskningen och utvecklingen bland annat genom att fördjupa samarbetet mellan forskare och näringsliv.

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan.

Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och samarbete inom små och medelstora företag samt glesortsutveckling.

Professuren möjliggörs genom donationer.

Av donationerna kommer den största från Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden vars ena huvudsyfte är att understöda lantbruksföretagande i Svenskfinland.

Arbetslivsprofessorn kommer bidra till forskningen och utvecklingen bland annat genom att fördjupa samarbetet mellan forskare och näringsliv och genom att lyfta fram nya infallsvinklar på företagande bland annat via andelslagsverksamhet och andelslag.

– Entreprenörskap och andelslagsverksamhet fungerar som brygga mellan olika ämnesdiscipliner och projekt, och en av den nya arbetslivsprofessorns uppgifter blir att stöda förberedelser av forskningsansökningar genom att bidra med näringslivsperspektiv, säger Marko Joas, dekan vid fakulteteten för samhällsvetenskaper och ekonomi i ett pressmeddelande.

Donationsprofessuren är tidsbunden på högst tre år och utgör omkring 20 procent av en ordinarie anställning.

Ambitionen är att rekrytera en person med doktorsexamen och som har relevant arbetserfarenhet från näringslivet, offentlig förvaltning eller tredje sektorn.

– Satsningen är viktig för jord- och skogsbruket i Finland då diskussionen kring den inhemska försörjningen kontra lönsamheten inom branschen är aktuell. Den nya professorn kommer att bidra med att identifiera framtidens affärsmodeller och samarbetsnätverk som gagnar bland annat landsbygdsföretagare, till exempel genom framtidens teknologi och dess inverkan på företagande.

– Genom nytänkande kring småföretagandets processer kan vi få fram nya sätt att bidra till hållbara lösningar för att hålla försörjningsberedskapen i inhemska händer. Krissituationerna har visat att det är av allra största vikt, säger Anders Strandberg, ombudsman vid Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit