Förflytta dig till innehållet

Ny identitet för misstänkt gärningsman

Monsif Bakir häktades vid Egentliga Finlands tingsrätt den 22 augusti. Foto: Kim Lund

Centralkriminalpolisen har fastställt identiteten för en av de misstänkta männen för knivattacken i Åbo. Vid häktningsförhandlingarna förra veckan gick mannen under namnet Mohamed Bakier, men nu har marockanska myndigheter bekräftat att han egentligen heter Monsif Bakir. Han är född 26.6.1996 och därmed tre år äldre än han har uppgivit.

Huruvida mannen förekommer i något straffregister i Europa eller Marocko vill förundersökningsledare, kriminalkommissarie Olli Töyräs inte säga.

– Namnet ändrar inte så mycket men nu när vi har mannens riktiga identitet underlättar det vårt arbete att spåra honom. Vi samarbetar med Europol och Interpol och vet redan en del om honom, men jag kan inte ge några detaljer.

Centralkriminalpolisen har också beslagtagit ett slags manifest som den misstänkta huvudgärningsmannen Abderrahman Bouanane har lämnat efter sig. Var och när manifestet hittades avslöjar Töyräs inte, men säger att manifestet var i Bouananes ägo.

Förundersökningsledare Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen. Foto: Kim Lund

Det är en arabisk text som är längre än några rader, säger Töyräs men han kommenterar inte innehållet i manifestet eller om det till exempel innehåller några konkreta hot.

– Vi analyserar texten och försöker förstå dess symbolik och betydelse.

Bouanane och Bakir misstänks för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte i samband med knivattacken i Åbo den 18 augusti.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit