Förflytta dig till innehållet

Ny THL-rekommendation: Grundfriska barn i åldern 5–11 år behöver inte coronavaccin

Johan Backas
vaccination
Under 12-åringar ska inte längre erbjudas coronavaccin per automatik, utan endast efter övervägning.

THL rekommenderar fortfarande tre vaccindoser till barn som hör till riskgrupperna och två doser till övriga barn i åldern 12–17 år.

Institutet för hälsa och välfärd THL har uppdaterat sina rekommendationer för coronavaccinationer av barn under 12 år. THL rekommenderar inte vaccinet till alla barn, men enligt bedömning från fall till fall kan en del barn ha stor nytta av att ta vaccinet.

THL rekommenderar att kommunerna erbjuder vaccin enligt individuell övervägning till barn i åldern 6 månader till 4 år. Barn i den här åldern som har någon bakomliggande grundsjukdom som eventuellt gör dem mer mottagliga för en allvarlig coronavirussjukdom kan ha nytta av en grundvaccinationsserie.

En mer heltäckande vaccinering av småbarn är ändå inte nödvändig i det nuvarande epidemiologiska läget.

– Kommunerna och från årsskiftet välfärdsområdena ansvarar för arrangemangen kring vaccineringarna. Man kan till exempel diskutera det egna barnets vaccinskydd med barnets egen läkare eller hos rådgivningen, säger THL:s sakkunnigläkare Anniina Virkku.

Påbörjade vaccinationsserier ska inte avbrytas

THL har tidigare rekommenderat två vaccindoser till barn i åldern 5–11 år som hör till riskgrupperna eller barn som i sin närmaste krets har personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar. THL har också rekommenderat att övriga barn i åldern 5–11 år ska erbjudas möjligheten till två vaccindoser.

I den nya rekommendationen talar man däremot uttryckligen om barn i åldern 5–11 år som har en bakomliggande grundsjukdom enligt enskild övervägning. Övriga barn i den här åldern rekommenderas inte längre vaccin, men påbörjade vaccinationsserier ska ändå helst inte avbrytas.

Den nya rekommendationen baserar sig på att man räknar med att nyttan av vaccinationen är större än eventuella biverkningar hos barn med en bakomliggande grundsjukdom.

– Friska barn i åldern 5–11 år rekommenderas inte längre vaccin, eftersom man bedömer att risken att de insjuknar i en allvarlig coronavirusinfektion är väldigt liten, säger THL:s överläkare Hanna Nohynek.

Inga ändringar för äldre barn

För äldre barn (12–17 år) kvarstår de tidigare rekommendationerna. THL rekommenderar fortfarande tre vaccindoser till barn som hör till riskgrupperna och två doser till övriga barn i åldern 12–17 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit