Förflytta dig till innehållet

Nya tips har fört polisen framåt i det 27 år gamla fallet kring den försvunna mannen i Åbo

Centralkriminalpolisen
Ilpo Härmäläinen försvann i augusti 1994.

I början av veckan kom beskedet om att polisen öppnat upp det 27 år gamla fallet, då Åbobon Ilpo Härmäläinen försvann. Händelsen som ägde rum den 3 augusti 1994 utreds nu också som mord eftersom polisen på basis av förundersökningen anser det vara osannolikt att personen försvunnit av sin egen vilja.

— I samband med att förundersökningen återupptogs har vi fått reda på sådant som vi inte tidigare var medvetna om men eftersom undersökningen ännu pågår kan vi inte gå in på närmare detaljer. Jag vill dock betona att allmänhetens tips och observationer nu är väldigt viktiga för lösningen av brottet, sade kriminalinspektör Aki Lahtinen i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Utredningen har sedan dess också tagit steg framåt. Polisen har fått in sex olika tips, där i synnerhet två enligt Lahtinen kretsar kring fallet. Dessa två tips undersöks nu noggrannare, närmare än så kan Lahtinen inte kommentera.

— Vi har tagit steg framåt och utreder vad som hände den dagen, säger Lahtinen.

Uteservering och ingång till en restaurang. På markisen över ingången står restaurangens namn, Fontana, och på uteserveringen sitter fullt med folk.ÅU-foto
Enligt kriminalinspektör Aki Lahtinen är händelserna kring Auragatan den 2 augusti kopplade till fallet

Träff med okänd man dagen innan försvinnandet

Enligt YLE sågs Härmäläinen dagen innan sitt försvinnande sitta och prata med en okänd man i restaurangen Fontana, på Auragatan mitt i centrala Åbo. I samma byggnad hade Härmäläinen också sitt företag.

— Händelserna kring Auragatans kvarter är kopplade till fallet, noggrannare än så kan jag inte kommentera, säger Lahtinen.

Polisens utredningsgrupp kommer göra allt i sin makt för att rannsaka fallet, men Lahtinen medger ändå att vad som än skett, så har polisen en lång uppförsbacke framför sig.

— Fall kring brott mot liv försvåras förstås drastiskt desto längre tid det är från händelsen, men vi kommer göra vårt främsta för att utreda fallet, säger Lahtinen.

Polisen ber om tips och observationer av allmänheten. Härmäläinen sågs senast till vid Eriksgatan 20 i centrala Åbo den 3 augusti 1994. Tips kan skickas in till rikosvihje.krp@poliisi.fi eller så kan man ringa till numret 050 456 4903.

Polisen uppmanar även människor att fortsättningsvis skicka in de tips de eventuellt redan skickade in då polisen ursprungligen utredde fallet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit