Förflytta dig till innehållet

Opassande skämt – ”Detta är inte värt att göra sig lustig över”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skämtteckningar. Vi ÅU:s trogna läsare har många gånger fått skratta hjärtligt åt Paul Söderholms Gnurf-teckningar.

De är roliga och vänliga, aldrig avsiktligt spydiga, utan personangrepp.

Den 22.7 publicerade bilden fick dock några av oss att höja på ögonbrynen.

Den kommenterar stängningen av Rysslands generalkonsulat i Åbo, och visar en frustrerad demonstrant. Hen har demonstrerat utanför konsulatet ”varje dag”, och blir nu tvungen ”att pendla till Helsingfors” för att fortsätta demonstrera.

Skämtet finns ju där, men vem är det som man gör skämt av?

ÅU:s läsare torde veta, att det finns exakt en (1) Åbobo som faktiskt gjort just det som demonstranten i bilden: Else-Maj Suolinna har sedan mars 2022 så gott som varje vardag stått framför konsulatet och protesterat mot Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Hon har hjälpt att upprätthålla Åbobors medvetenhet om kriget som fortfarande pågår. Detta är värt att hyllas, inte att göra sig lustig över.

Mikko Lagerspetz

Dela artikeln

5 kommentarer: “Opassande skämt – ”Detta är inte värt att göra sig lustig över”

  1. Else-Maj Suolinna skrev

    Harald, jag vet att man kan skämta om de mest allvarliga saker; jag tyckte t.ex. att några av Kaj Stenvalls tavlor var både roliga och tragiska. Vad generationer beträffar, så har faktiskt ca 30-åringar kommenterat att Gnurf måste vara pro-Ryssland. Jag har fått kommentarer av flere personer i olika åldrar och reaktionerna har varit negativa, och jag tror de har varit spontana, dvs. inte för att de känner mig el. dyl. Men skämt kan vara svåra och vi reagerar på olika sätt.

  2. Harald Bergholm skrev

    Else-Maj, Man har skämtat om krig och gjort filmer om krig som nöje och tidsfördriv, som vissa tycker att är smaklöst. Humor är ett sätt att bearbeta känslor och traumor, det används för att väcka diskussioner, som propaganda… Kanske det är en generationsfråga hur man ser på saker och ting. Men Gnurfen ifråga så är så oskyldig humor att ingen borde kunna ta illa upp, kan även tolkas som lobbande för ”entimmeståget” 🙂
    Som det ser ut med Ryssland så verkar inte sanktioner och protester direkt påverka kriget och det ryska folket vågar inte reagera. Protesterar man i onödan? Knappast men det känns ändå lönlöst att stå utanför med plakat. Finlands protest att bli en del av NATO retade upp Putin och de andra gubbarna. Tyvärr så tar man tid på sig och låter konsulatet på Åland vara kvar, kanske ålänningarna kan med egen vilja slänga ut ryssen fån ön.

  3. Else-Maj Suolinna skrev

    Kriget i Ukraina har pågått i väl över ett år och kräver otaliga liv och förorsakar förödelse. Vi är många som anser det viktigt att protestera mot kriget, antingen vid ryska konsulatet eller vid statyn vid åstranden. Tyvärr har vi inte kunnat se, att det är något att skämta om, utan tycker att Gnurfens ”skämt” är smaklöst. Själv har jag gett intervjuer åt ÅU, där jag bl a berättat att jag protesterar varje vardag, om bara möjligt. Det är alltså lätt att känna igen mig, men ”offret” är inte jag utan protesterna, som man inte borde göra ett skämt av. Tom Simola lär nog också ha fått feedback, så jag hoppas han kommenterar.

  4. Harald Bergholm skrev

    Nu är det inte Gnurf som har gjort sig lustig över någon, utan det är Mikko som har fått det om bakfoten och tydligen verkar vara (woke) känslig.
    Anser att man skall få driva med andra och stereotypier hör hemma i humorn, mildare sarkasm skall man nog tåla. Det är för lite eller ingen politisk satir i dagstidningarna, skulle passa utmärkt med våra politiker klädda i vita lakan på sig som bär ut svarta sopsäckar 🙂
    Gillar man inte något så låt bli att läsa något eller se på filmen eller vad det nu gäller som man anser att man är kränkt över. Det värsta är när någon anser sig ha rättigheten och tor att någon annan kan vara kränkt över innehållet och ändrar på det, särskilt gamla verk, det kallas för censur. Pippis pappa är än idag negerkung i söderhavet, och så länge det finns gamla böcker kvar så är det så. Varken Pippi, gamla Tintin eller Monty Python är rasistiska, de är skrivna i annan tid med andra värderingar och det kan man inte ändra på. Då borde hela historieboken skrivas om och det blir då historieförfalskning, att rätta till verkliga fel så är inte det.

  5. Göran Söderman skrev

    Nu är det nog Mikko som pekar ut ett offer för skämtet inte Gnurfen!? Skämtet var inte speciellt osmakligt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit