Förflytta dig till innehållet

Orpos fru

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På lördagen skriver Petteri Orpo ett längre inlägg på sin offentliga Facebooksida om hur hans fru trakasseras av hatprat och falska nyheter i ”lögnmedia”, en term som på finska ofta används för MV-lehti.

Orpo nämner ingen publikation vid namn men han tydliggör vad trakasserierna gäller: De falska nyheterna och hatposten utgår i från att hans fru (som är jurist) skulle tjäna pengar på att sköta asylsökandes ärenden.

Orpo vill sätta punkt för trakasserierna och säger att byrån där frun jobbar inte har tjänat en enda euro på att försvara asylsökande.

Han understryker det väldigt tydligt – så pass tydligt att en del kritiska inlägg också hörs från den helt motsatta falangen till de främlingsfientliga ungtuppar och hönor som trakasserat Orpos fru.

Kritikens tongång blir på sina håll väldigt sarkastisk: Vad är det för himla liv nu då en ministers fru får hotfulla påhopp? Är det först nu man reagerar på hatpratet? Ändå vi andra då?

Det finns hundra– om inte tusentals frivliiga i det här landet som möter hatprat i olika former på grund av sitt arbete för att stöda och hjälpa asylsökande.

De innehar inte den offentliga position som Orpo har, där han de facto vet att till exempel huset omedelbart sätts under beskydd om hotbilden upplevs sådan.

Så visst. Ryggmärgsreflexen ”Men vi andra då, får hatpratet mot oss pågå” är fullt förståelig.

Ledande politiker i det här landet – såsom Orpo – har inte gjort tillräckligt för att sätta punkt för trakasserier och hatprat tidigare; de har inte tillräckligt tydlig tagit avstånd från de främlingsfientligas agenda.

Men det kan inte vara med sarkasm eller fortsatta påhopp man kommer vidare i de här frågorna.
Vi ska noga akta oss för att gå i samma fälla som de som spyr sin främlingsfientliga galla i sociala medier eller i lögnmedia.

I stället kan vi tänka och hoppas att någonting förändras, kanske något frö sås hos någon när de inser hur lögner byggs upp, hur påståenden får sitt eget liv, hur även den som aldrig jobbat för att hjälpa en enda asylsökande anklagas för en humanitär insats.

Sorgligt är att inte Orpo samtidigt tog chansen till att förklara att de jurister som jobbar med asylsökande gör ett värdefullt jobb. Och alla de som jobbar frivilligt och oavlönat!

Sorgligt är att av de hundratals kommentarer som följde efter hans Facebook-inlägg är merparten fortsatta påhopp eller en för sammanhanget irrelevant svada. Någon skriver att den önskar att ”nästa terroristdåd i Finland riktas mot ministrar”. Här finns stoff att polisanmäla.

Sorgligt, så sorgligt. Debatten i Finland är inte riktigt frisk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit