Förflytta dig till innehållet

På söndag ordnas årets Öppna Trädgårdar – i år deltar många odlare från Kimitoön

Solveig Friberg
Färggranna blommor, träd, buskar och en bänk.

Färggranna blommor, träd, buskar och en bänk.Solveig Friberg

Solveig Friberg välkomnar alla som är intresserade att besöka hennes trädgård i Björkboda under söndagens Öppna trädgårdar evenemang. Friberg beskriver trädgården som en smått vildvuxen torparträdgård. Foto: Solveig Friberg.


Söndagen 7 juli ordnas åter den riksomfattande temadagen Öppna Trädgårdar. Under temadagen, som i år ordnas för adertonde gången, får allmänheten bekanta sig med de nästan femhundra trädgårdar som deltar i evenemanget.
Solveig Friberg från Björkboda hör till dem som öppnar portarna till sin trädgård under evenemanget.

Besökare kan få en kopp kaffe eller skaffa sig nya plantor

Vid Kimitoöns trädgårdsklubb har man aktivt försökt få med lokala trädgårdar i evenemanget och det var tack vare klubbens engagemang som Friberg vågade med för första gången för tre år sedan.
I år är hela tio trädgårdar från Kimitoön med i evenemanget, från Åbo deltar åtta och från Pargas en.
På orter där flera trädgårdar håller öppet för allmänheten kan man göra besöken till en heldagsutflykt.
— Olika trädgårdar erbjuder olika service. Vi ordnar kaffeservering i samarbete med våra grannar och andra säljer sina plantor, säger Friberg.

Över 200 besökare förra året

Under förra årets evenemang hade Friberg över 200 besökare i sin trädgård och enligt gästboken var cirka hälften av dem ortsbor medan resten kommit längre ifrån. Många av besökarna kom från närliggande orter som Salo, Åbo, Raseborg eller Pargas men Friberg hade även gäster ända från Tavastehus.
De som kommer längre bort ifrån är ofta trädgårdsentusiaster men enligt Friberg behöver man inte vara en trädgårdsnörd för att komma och bekanta sig med någons odlingar.
— Alla är hjärtligt välkomna ut och titta, dricka kaffe och umgås, säger Friberg.
Det finns heller inga krav på att de trädgårdar som deltar i evenemanget ska vara polerade in i det sista. Enligt organisatörerna räcker det att man vill dela med sig av sina erfarenheter.
–Trädgårdar är hemskt personliga och det är inte så viktigt att allting är perfekt. Det är roligt att umgås och träffa andra med samma intresse, säger Friberg.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit