Förflytta dig till innehållet

Passion för kakor ledde till bakande i tv — snart får vi se hur Riitta Wuorio-Bäck från Kimito klarar sig i riksomfattande tävling

Salmiak och lakrits. Det här är Riitta Wuorio-Bäcks bidrag till en tävling där tårtor skulle dekoreras med salmiak och lakrits. Foto: Monica Sandberg


Det är spännande tider för Riitta Wuorio-Bäck i Kimito.
Hennes stora passion, att baka, gjorde att hon i fjol mest av en slump anmälde sig till den riksomfattande bakningstävlingen för amatörer, Koko Suomi leipoo (Hela Finland bakar).
Från den 12 november sänder MTV tio avsnitt där en deltagare per avsnitt väljs bort.
Allt filmades i fjol men sänds först nu. Wuorio-Bäck får inte avslöja hur hon har klarat sig, annat än att hon kom med bland de 12 bästa.
Från början var det drygt 1 000 som anmälde intresse och sände in varsin bild av ett bakverk.

Nervöst inför tv-kamerorna

Vid den gallring som sedan har gjorts så har Wuorio-Bäck varit på provfilmning i Helsingfors, och förstås varit nervös inför alla kameror.
— Men då man börjar baka gäller det att vara så koncentrerad så jag glömmer allt annat, säger hon.
Både en teknisk del och en paraddel har filmats.
I den tekniska delen fick deltagarna veta vad de skulle baka, och de fick ingredienserna på en bricka framför sig, men allt annat skulle de kunna själva.
I paraddelen skulle deltagarna baka något som de själva valde.

Frissa från början

— Det var väldigt trevligt att träffa de elva andra deltagarna. Vi har ju alla samma intresse och brinner för bakning. Och alla är vi ju glada amatörer utan utbildning i branschen. Själv utbildade jag mig till frissa, säger Riitta Wuorio-Bäck.

Cake My Way

Hon jobbade länge inom familjeföretaget Wuorio men efter att det såldes fick hon tid för sitt bakningsintresse, och småningom gjorde efterfrågan att hon startade företaget Cake My Way.
Men det var efter tv-inspelningarna.
— Nu är jag lycklig över att få göra det som jag tycker allra bäst om. Att det hela tiden sker en utveckling både av metoder och dekorationsmaterial gör att man alltid har något nytt att lära sig då man bakar.
— En en sak håller jag fast vid hela tiden, och det är att råvarorna ska vara så lokala som möjligt, och jag köper faktiskt det allra mesta på Kimitoön.
Företagarna här måste stöda varandra, tycker hon.
Vad är det som du absolut inte klarar dig utan då du bakar?
— Spritspåsar, eftersom jag älskar att spritsa, och slickepottar, eftersom jag vill ta en ren slickepott till alla olika skeden. Jag har 29 slickepottar!
Vad var största utmaningen med att delta i tävlingen?
— Att allt gick på finska. Många bakningstermer hade jag tidigare använt enbart på svenska.
Har du deltagit i andra tävlingar också?
— Jo, i en tävling där det gäller att använda lakrits och salmiak för att dekorera en tårta. Också den tävlingen är riksomfattande, men inte avgjord än.
Har du kunder enbart på Kimitoön?
— Nej, jag har levererat en Harley Davidson-tårta till Närpes, och en annan tårta togs av kunder med till Vasa. Också i Kyrkslätt har någon av mina tårtor stått på ett kalasbord. Men mest bakar jag tårtor för Kimitoöborna. Ofta har kunden önskemål om dekoration men ibland får jag fria händer. Då dekorerar jag gärna med ätbara blommor. Jag odlar själv penséer, blåklint och ringblomma men till exempel bären så köper jag.
— Hallontårta tycker jag om att baka men då blandar jag hallon med hallonyoghurt så det inte blir för sött. Om jag använder utländska frukter som mango och passionsfrukt så kokar jag först marmelad på dem, säger Riitta Wuorio-Bäck.

Maränger är en av Riitta Wuorio-Bäcks favoriter, här smaksatt med mintchoklad och pistagenötter. Foto: Riitta Wuorio-Bäck


 

Exakt tillskurna bokstäver har Riitta Wuorio-Bäck gjort på fri hand. Dekorationsslingan nedanför texten Koko Suomi leipoo (Hela Finland bakar) har hon målat med livsmedelsfärg. Tårtan är smaksatt med färska hallon blandade med hallonyoghurt. Foto: Monica Sandberg


 

Dansande flicka. Kimitokonstnären Tiiti Mendelins akvarell inspirerade Riitta Wuorio-Bäck att göra en tårta med samma motiv. Mendelin var hennes bildkonstlärare i skolan där intresset för att teckna och skapa började. Foto: Riitta Wuorio-Bäck


 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit