Förflytta dig till innehållet

Polisen: Vinterväglag kräver vinterdäck

I juni förra året steg den nya vägtrafiklagen i kraft. Den betonar i allt högre grad individens eget ansvar i trafiken.

Enligt lagen ska vinterdäck användas från november till slutet av mars när det är halt på vägarna.

Från Polisstyrelsen säger man att den nya lagen skärpt kraven om användning av vinterdäck. Däremot innebär den nya lagen också att det är tillåtet att köra med sommardäck under vintern – om vädret eller väglaget inte förutsätter vinterdäck.

Ett väglag som förutsätter användning av vinterdäck är befintlig eller eventuell halka. Som bilist måste man också ta hänsyn till mindre vägar i det området där man rör sig.

Trafikövervakaren, alltså vanligen polisen, fastställer i enstaka fall om förhållanden är sådana att vinterdäck ska användas.

— En del av dem som kört med sommardäck vid vinterväglag har orsakat kollisioner eller avkörningar. Därför uppmanar polisen att tänka över noga innan man ger sig i väg med sommardäck, säger polisinspektör Heikki Kallio i ett pressmeddelande.

Syftet med den nya vägtrafiklagen har varit att betona trafikantens eget ansvar i trafiken. Även i bestämmelsen om vinterdäck litar man på förarens omdöme.

— När det är halt är det inte tillåtet att köra med sommardäck. Man ska inte ge sig i väg med sommardäck på morgonen om det förväntas snöfall eller halt väglag under dagens lopp. Om halkan kommer som överraskning ska man förstås inte köra till exempel tillbaka hem utan vinterdäck, säger Kallio.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit