Förflytta dig till innehållet

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen: Att förebygga brott besparar människor många bekymmer

ÅU-foto


Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen kan polisen inte ge avkall på att i brådskande situationer vara på plats på några minuter.
Därför har man valt beredskap och yrkeskunskap som teman för årets Polisens dag.
– Under de senaste tio åren har vi satsat mycket på att den polispatrull som kommer först på plats har kunskap, färdighet och medel att agera omedelbart om det behövs, konstaterade Kolehmainen i sitt tal på Polisens dag vid Centralkriminalpolisen i Ånäs i Vanda på lördagen.
Att förebygga brott lönar sig
Utöver beredskapen betonade Kolehmainen i sitt tal vikten av brottsförebyggande polisverksamhet.
– Vi behöver beredskap att förebygga brott. Det besparar människor många bekymmer och är också ekonomiskt mer lönsamt för samhället.
Enligt Kolehmainen bör man hitta nya sätt att t.ex. bekämpa våld i nära relationer, bryta ungas utslagningsspiral och förhindra extremism.
– Med en tilläggsfinansiering på några miljoner euro skulle vi kunna anställa poliser som utför förbyggande arbete i till exempel 5-10 förorter där specifika problem har konstaterats. Tillsammans med andra aktörer skulle de ha mer tid att påverka själva orsakerna till problemen, inte bara följderna.
Informationshindren bör avlägsnas
Enligt Kolehmainen kräver ett effektivt förebyggande av brott eliminering av informationshinder samt samarbete med olika parter.
– Till exempel kan tecken på våld i nära relationer synas först i hälsovården, på rådgivningen eller i skolan. Säkerheten tryggas bäst tillsammans. Omotiverad sekretess får inte hindra det, betonade han.
Arbetande händer behövs nu och i framtiden
Den viktigaste faktorn som påverkar polisens kapacitet är emellertid antalet anställda.
– Det är viktigt att minskningen av antalet poliser har bromsats. Arbetande händer behövs nu och i framtiden. Där har vi stöd av också den internationellt ansedda polisutbildningen, som nästa månad firar hundra år sedan starten.
Polisens dag firas på lördagen den 25 augusti för tionde gången vid alla polisens enheter runt om i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit