Förflytta dig till innehållet

Rafael Donner, Tuva Korsström, Mia Franck och Klas Östergren med flera pratar om sitt skrivande i Åbo i höst

Höstens författarsamtal i Åbo ordnas av bland annat Gunnar Högnäs och Anna Edgren. Foto: Carina Holm


Tisdagen den 30 oktober kör höstens serie med författarsamtal i Gamla rådhuset i Åbo i gång med Rafael Donner och Tuva Korsström som samtalar under rubriken ”Även i de bästa familjer”.
Kulturkoordinator Anna Edgren vid Åbo stad säger att arrangörerna ger författarna en rubrik, men sedan vet man aldrig hur samtalet blir.
– Det är ju det som är så spännande. Vi hoppas att diskussionen ska bli fruktbar när vi parar ihop författarna med varandra. Arbetsgruppen har en vision om vilka som kan mötas och skapa en intressant diskussion, men man vet aldrig hur det går.

En bred epok

Gunnar Högnäs, informatiker vid Åbo stadsbibliotek, som också är en av arrangörerna, säger att författarna som deltar i årets samtal nästan representerar var sitt årtionde från 1940-talet till 1990-talet.
– Höstens samtal täcker en bred epok av författarskap.

Mia Franck. Foto: Niklas Sandström


Följande författarsamtal blir onsdagen den 7 november mellan Patricia Bruun och Mia Franck och rubriken är ”Igen, aldrig igen”.
Högnäs förklarar:
– Efter andra världskriget sade man att det aldrig får hända igen. Det har sagts många gånger genom historien, att något aldrig ska få hända igen och varje gång hoppas man att det är så, att det aldrig ska hända igen.
Franck har skrivit om finländska krigsbarn som skickades till Sverige, Bruun har skrivit om biståndsarbete i Kongo-Kinshasa.

Att resa på flera sätt

Tisdagen den 13 november samtalar Tomas Jansson och Susanne Ringell om ”Att resa sig fram”.
Deras senaste verk, Janssons bok ”Linda” och Ringells ”God morgon”, som också var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, utspelar sig bägge delvis utomlands.
– Det kan också handla om att resa sig symboliskt och hitta sig själv eller sin egen livsstig, att komma fram i sig själv och i världen, säger Edgren.
Hon påpekar att dessa två inte har träffats på författarscenen tidigare, trots att de båda tillbringar somrarna i Nagu. Också teatern knyter dem samman.

Författarskapet är det centrala

Författarserien betonar författarskapet.
– Det blir lätt så på till exempel bokmässor att författaren som person lyfts fram, men vi vill lyfta fram skrivandet och inte bara personen.
Onsdagen den 21 november avslutas författarserien med den svenska författaren Klas Östergren som samtalar med Henrik Jansson om sitt författarskap med rubriken ”I en skog av gangstrar och gentlemen”.
– Rubriken är ett hopkok på tre av hans boktitlar, säger Högnäs.

Östergren kommer till Åbo

Edgren säger att de är väldigt glada över att få Östergren till Åbo.
– Han har stått på vår önskelista länge. Det visade sig också att hans pappa är född här och han ska ta en av sina söner med sig, för att sonen för första gången ska få besöka Åbo.
Högnäs säger att Östergren är en stor generationsförfattare i Sverige.
– Han har också skrivit manus till tv-serien om gangstrar och gentlemän för några år sedan.
Han blev invald i Svenska Akademien 2014, men hörde till dem som hoppade av i våras som en följd av skandalen kring den så kallade kulturprofilen.
I höst ordnas författarsamtalen för 24:e gången.
Först berättar varje författare om sitt skrivande och läser eventuellt högt ur sin senaste bok. Efter pausen börjar samtalet mellan kvällens gäster.
Författarsamtalen på Gamla stortorget 5 i Åbo börjar klockan 18.30 och slutar ungefär klockan 20.

Författarseriens medverkande

Rafael Donner (f. 1990, Helsingfors) är aktuell med debutboken, essäsamlingen ”Människan är ett känsligt djur” (2017) och brevväxlingsboken ”Innan du försvinner” (2018), skriven tillsammans med fadern Jörn Donner.
Tuva Korsström (f. 1946, Helsingfors) är aktuell med ”Älvan och jordanden”, en biografi om föräldrarna Mirjam Tuominen och Torsten Korsström.
Patricia Bruun (f. 1957, Bromarv), ÅU-kolumnist, vars senaste bok handlar om biståndsarbete i Kongo-Kinshasa.
Mia Franck (f. 1971, Åbo) är aktuell med romanen ”Bombträdgården”.
Tomas Jansson (f. 1961, Åbo) är aktuell med romanen ”Linda” (2018).
Susanne Ringell (f. 1955, Helsingfors) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2018 för sin senaste bok ”God morgon”.
Klas Östergren (f. 1955, Simrishamn, Sverige) är känd för romaner som ”Gentlemen” (1980) och ”Gangsters” (2005). Han senaste bok är ”I en skog av sumak” (2017). Har varit medlem i Svenska Akademien.

Texten korrigerad 24.10.2018 kl. 10.45: Jansson och Ringell tillbringar somrarna i Nagu och inte i Korpo, som det felaktigt stod i en tidigare version.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit