Risk att vrak börjar läcka olja utanför Utö – miljöcentralen undersöker
Finlands miljöcentral undersöker under vecka 35 ett eventuellt riskvrak på sydöstra sidan av Utö, intill Skärgårdshavets nationalpark. Det är frågan om bogserbåten Simson som är byggd år 1915 och som användes ännu på 1970-talet.
Fartyget sjönk 1978 med uppskattningsvis 25 000 liter tunn eldningsolja i tankarna. Vraket ligger nära ett naturskyddsområde. Om vraket börjar läcka olja skulle oljan vid passliga vindar driva mot Finlands kust och Skärgårdshavets nationalpark, säger Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.
Simson ligger på cirka 60 meters djup, delvis nedsänkt i bottendyn.
Först gör man en 3D-modellering av vraket med hjälp av den hydroakustiska utrustningen på forskningsfartyget Aranda och med en rov-dykningsrobot.
Om man kommer fram till en tömningsoperation, läggs den ut på entreprenad och genomförs under år 2023.
Det finns ett tjugotal riskvrak i Finlands territorialvatten
Undersökningen på bogserbåten Simson är en del av miljöministeriets program för effektiviserat vattenskydd 2019–2023. Inom projektet som undersöker möjligheterna för att sanera vrak har man hittills sanerat fyra vrak: mudderverket Veli utanför Hangö, torrlastfartygen Hanna-Marjut och Fortuna i Skiftet och motorfartyget Beatris på Iniöfjärden.
Projektets ansvarsorganisation är Finlands miljöcentral, Marinen och Gränsbevakningsväsendet deltar i dess genomförande.
Det uppskattas att det finns ytterligare drygt tusen vrak i Finlands territorialvatten. En stor del av dem kan innehålla betydande mängder olja eller andra miljöfarliga ämnen. Det finns ett tjugotal högriskvrak, som håller på att rosta sönder eller är belägna nära viktiga eller känsliga naturområden.
Programmet för effektiverat vattenskydd 2019–2023 är ett viktigt bidrag till vattenskyddet: målet är ett gott tillstånd för Östersjön och inlandsvattnen.
Med programmets åtgärder minskar man på näringsbelastningen genom vatten från jord- och skogsbruket, sanerar vrak från olja, restaurerar vattendrag och minskar mängden skadliga ämnen i avloppsvattnen från städer, säger Finlands miljöcentral i pressmeddelandet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.