Förflytta dig till innehållet

Ruisrock satsar på ett bredare programutbud — i år är hälften av artisterna kvinnor

En kvinna i en ljusröd klänning står på svenen med en hand uppsträkt i luften

En kvinna i en ljusröd klänning står på svenen med en hand uppsträkt i luften

Den finska artisten Ellinoora var den första att spela på Niittylava-scenen under lördagen. Foto: Patricia Torvalds


I år är Ruisrock är en del av Keychange initiativet som jobbar för en mer jämställd musikbransch. För festivalen innebär det här att man sett till så artistutbudet består av hälften män och hälften kvinnor.
Festivalens promotor Mikko Niemelä vill emellertid inte prata om det som en kvot utan ser hellre på det som ett sätt att erbjuda ett högklassigt och mångsidigt program.
— Alla artister har valts för att de gör bra musik och inte för att de passar in i någon viss box, säger Niemelä.
Tre äldre kvinnor sitter bredvid varandra och ler. I bakgrunden ser man försäljningsstånd.

Marja Liisa Haapa-Aho, Kaisa Pakkala och Päivi Eskola har besökt Ruisrock alla år som personer som fyllt 70 kommit in kostnadsfritt. I år har de kommit för att se Robin, Abreu och Vesala. Foto: Patricia Torvalds.

Bättre sent än aldrig

Keychange initiativet fick sin början år 2018 och nu är över 190 festivaler med. Syftet med initiativet är att festivalerna som deltar ska ha lika många kvinnliga som manliga artister på sina program år 2022.
Ruisrock har lyckats med det här redan år 2019 och enligt Niemelä var det inte svårt att hitta lämpliga artister.
Men är det inte lite sent att tänka på det här först år 2019?
— Så kan man också se det, men bättre sent än aldrig, säger Niemelä.

Insidan av ett tält där folk står och umgås. Ur taket hänger ljusröda mln och på väggarna finns bilder av kroppar i olika former.

Pink Box erbjuder ett mångsidigt program med konserter, fester och diskussionstillfällen. Foto: Patricia Torvalds.

Diskussioner om kroppspositivism

Enligt Niemelä är alltså ett program med ett mångsidigt artistutbud något att sträva efter. I år har festivalen infört ett nytt koncept som de kallar Pink Box.
Pink Box är ett tält som placerats på ett av barområdena på festivalen och det är Pehmee-kollektivet som har hand om programmet inne i tältet. Pehmee är ett aktivistkollektiv som jobbar för att föra fram marginaliserade kroppar i media. Under Ruisrock bjuder kollektivet på både fester och diskussioner.
Under diskussionstillfällena fokuserar man bland annat på känslor och på kroppspositivism, tanken om att man ska lära sig älska sin egen kropp sådan som den är.

En ung man sitter på en ljusröd fanerskiva, i bakgrunden ser man ett stort folkvimmel.

Niklas Mettälä ställer sig positivt till att Ruisrock vill bredda sitt artistutbud men det viktigaste för honom är ändå att musiken är högklassig.

Få av besökarna kände till initiativet

Många av dem som besöker festivalen är inte medvetna om att Ruisrock gått inför ett mer inkluderande artistutbud men ställer sig ändå positiva till förändringen.
Systrarna Marja-Liisa Haapa-Aho, Kaisa Pakkala och Päivi Eskola var inte bekanta med den nya artistfördelningen men tycker det är ett bra initiativ från festivalens sida.
— Det är bra, riktigt bra, säger Eskola.
— Det visste jag inte. Men det är en bra grej. Det som räknas är att artisterna är högklassiga, men det är alltid fint om man får in lite mera representation, säger Åbobon Niklas Mettälä.

två unga kvinnor klädda i ljusröda t-skjortor och en med en blomkrans och den adnra med ett enhörningshorn i pannan sitter på en filt på stranden.

Reetta Kuusela och Pirita Uusitalo har kommit till Runsala från Rovaniemi eftersom de anser att alla borde uppleva Ruisrock en gång i sitt liv. Under festivalen vill de se inhemska kvinnliga artister som Sanni, Alma och Ellinoora. Foto: Patricia Torvalds.

”Det skulle få vara ännu mera kvinnor”

Reetta Kuusela och Pirita Uusitalo har kommit till Ruisrock ända från Rovaniemi och de hade hört om Keychange-initiativet innan de kom till Runsala.
— Jag tycker det är trevligt, det skulle få vara ännu mera kvinnor, säger Uusitalo som kommit för att se finska kvinnliga artister som Sanni, Alma och Ellinoora.
— Det känns som om branschen är rätt mansdominerad och det är bra att de kvinnor som jobbar hårt, ofta säkert hårdare än männen, också ges utrymme, säger Kuusela.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit