Förflytta dig till innehållet

SFP: Ge landskapet Egentliga Finland ansvar för Kårkulla

Kårkullas centralförvaltning i Pargas. ÅU-foto

Kårkullas verksamhet måste garanteras också efter vårdreformen, det övergripande ansvaret får inte splittras upp mellan flera landskap, säger SFP i Egentliga Finland.

Ett riksomfattande organisationsansvar för den svenskspråkiga vården av personer med funktionsnedsättning bör ges till ett av landskapen, menar SFP, och det bästa och förnuftigaste valet är då att ge uppdraget till Egentliga Finlands landskapsförbund som verkar i den region där landets spetskompetens på området finns.

Förvaltningen, expertcentret och den tunga omsorgen har funnits och utvecklats under samkommunens existens i Pargas. En vårdreform kräver inte i sig en förändring av detta, tvärtom stöder Kårkulla som svensk enhet den övriga svenskspråkiga social- och hälsovården i Egentliga Finland, konstaterar SFP:s kretsstyrelse.

Kårkulla samkommun med centralförvaltningen i Pargas upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland) och är en nationell serviceproducent med ett samlat svenskspråkigt specialistkunnande som betjänar personer med olika former av funktionsnedsättning. Kårkulla upplevs ofta ha monopol på servicen, men kommunerna kan också fritt välja andra serviceproducenter eller producera servicen själva.

Kårkulla samkommun har tidigare uttalat sig i samma stil som SFP nu, det vill säga samkommunen önskar att helhetsansvaret ges till ett landskap och det landskapet är Egentliga Finland.

Läs också en intervju med Kårkullas omsorgsdirektör om vårdreformens effekter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit