Förflytta dig till innehållet

Sitra: Den cirkulära ekonomin förändrar nästan alla jobb

Textilbranschen är en av de branscher där den cirkulära ekonomin redan syns väl. Arkivbild.

Hela 82 procent av finländarna anser att den cirkulära ekonomin skapar nya jobb i Finland. Det framkommer ur en undersökning som Sitra gjort.

I undersökningen har man sett på de effekter som den cirkulära ekonomin haft på byggsektorn, textilsektorn, elektroniksektorn och plastsektorn.

— I framtiden kommer den cirkulära ekonomins principer och praxis att påverka nästan alla jobb på något sätt. Det förutsätter att våra färdigheter kontinuerligt uppdateras, säger Sitras projektledare för cirkulär ekonomi Kari Herlevi i ett pressmeddelande.

Som exempel nämns byggbranschen där arbetet allt mer kommer fokusera på att renovera gamla byggnader i stället för att bygga nya. I undersökningen framkom också att designbranschen och utvecklingen av hållbara, reparerbara och återvinningsbara material kräver särskilt viktiga färdigheter inom cirkulär ekonomi.

— Den senaste tidens positiva nyheter från textilsektorn, batterisektorn och kemisk återvinning visar att den cirkulära ekonomin redan är en industriell verksamhet som sysselsätter ett stort antal människor. För att utvecklingen ska fortsätta behövs mer investeringar i utbildning och fortbildning, säger Herlevi.

Undersökningen genomfördes i januari 2021 genom  Innolinks internetpanel.  2  136 personer besvarade undersökningen.  Undersökningsmaterialet har samlats in kvoterat enligt ålder, kön och bostadsområde så att den är nationellt representativ för personer över 15 år.  Undersökningens felmarginal är 2,1 procent. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit