Förflytta dig till innehållet

Slut på de tysta åren i Kontoret i Dalsbruk

Vill man ta båten på jobb kan man köra nästan ända fram, säger Gösta von Wendt, här i ett av husets arbetsrum med utsikt mot hamnen.

På fredag klockan 10-12 är det öppet hus i gamla brukskontoret i Dalsbruk.
Här, ett stenkast från hamnen, hade brukets tjänstemän sin arbetsplats från 1880-talet till 2012 då FN-steel gick i konkurs.
På det följde fem tysta år då bokhyllor och skrivbord stod kvar men ingen jobbade här.
– Faktiskt fanns Kimito Telefon Ab här hela tiden, i källarvåningen där de har en fin anläggning och fina fiberkablar direkt till Tyskland, säger Gösta von Wendt.
Han är en av de största ägarna i det bolag som i våras köpte huset av FN-steels konkursbo. Nu börjar bitarna falla på plats. Fem kontorsrum är bokade, mestadels av företag som redan finns på orten. Diskussioner förs med flera andra, inte minst nya företag, sådana som alltså ännu inte har etablerat sig på Kimitoön.
– En mer central plats i Dalsbruk än det här kan man knappast hitta. Vi hoppas huset ska bli en central plats på många sätt och har döpt bolaget till Dalscenter ab, säger von Wendt som är bolagets styrelseordförande.

Av de 33 rummen så hyrs cirka 10 rum på havssidan ut som kontor, med det stora hörnrummet som gemensamt mötesrum. Kafferum finns det också.
En tydligt avskild del (med egen ingång) blir cirka 20 bostäder, billiga sådana, bestående av ett rum, med gemensam dusch och wc i korridoren. Ett litet pentry ska det också finnas i varje bostad. Här precis som i kontorsdelen gäller att väggar etcetera målas eller tapetseras enligt önskemål, men hyresgästen betalar för det. Önskas inget sådant är det bara att flytta in.
– På fredag börjar vi skriva hyreskontrakten och sätter i gång med att fixa och renovera. Den 19 september åker jag tillbaka till Burma så innan dess ska mycket ha hänt, säger von Wendt.

Han är affärsman med många intressen, bland annat i Thailand och Burma, men har sedan många år en hel del gamla hus i Dalsbruk och Björkboda för uthyrning, främst åt sommargäster.
– Här i Dalsbruk har jag Nya Träbyggningen, Nedre Kahelins och Råttfällan. Det har blivit så populärt att hyra här så åtta står i kö. Nu ska vi höra om de vill hyra i kontoret i stället, säger von Wendt.

Att en bäck går under huset (visserligen i rör) bekymrar honom inte.
– Visst kan huset lite röra på sig men så gör ju gamla hus, säger han.
– Viktigare är att här finns chans till dataförbindelser av toppenkvalitet. Och att Dalsbruk har chans att få in nya människor.

Vad är det då som Kimito Telefon Ab har i huset? Vd Christian Lindroos svarar:
– Vi har funntis i fastigheten sedan mitten av 1990-talet, börjande med telefoniteknik, senare bredband och fiber. Fiberns kapacitet möjliggör hurdan verksamhet som helst för flere generationer framåt. Via vår (Finnets) stamnätsoperatör FNE-Finland har vi kontakt med bland annat den nya Tysklandskabeln som ger förbindelser till resten av världen. Vi erbjuder också kapacitet åt andra operatörer om kunderna önskar tjänster av dem.

Stort hus, långa korridorer.

Kontoret, ett stenkast från hamnen.

Hörnrummet blir mötesrum.

Någon som känner igen sitt gamla arbetsrum?

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit