Förflytta dig till innehållet

Snart duger slantar igen i Fölibussarna – men samtidigt höjs priset på kontantbiljetterna

Kim Lund
Buss
Börjar åter ta emot kontanter.

Den 20 maj ska det åter bli möjligt att köpa enkelbiljett med kontanter i regionens Fölibussar. Den möjligheten slopades i slutet av 2021 på grund av coronapandemin.

Åbonejdens kollektivtrafiknämnd väljer nu att återinföra kontanterna bland annat med motiveringen att föräldrar önskat att barn som åker buss ensamma ska ha möjlighet att köpa biljett ifall de tappat sitt Fölikort.

I beredningen av beslutet påpekas det även att många som åker med sommarens vattenbussar köper enkelbiljetter. Därför är det en lämplig tidpunkt att återintroducera möjligheten att betala kontant.

Priset stiger

Samtidigt passar nämnden på att höja priserna på enkelbiljetterna som köps med kontanter: från 1,50 till 2 euro för barn, och från 3 till 4 euro för vuxna.

Tanken är här att kunna få in några hundratusen euro extra som kompensation för ökande kostnader för trafiken, inte minst på grund av höjda bränslekostnader.

Och om kunderna istället för att köpa de dyrare biljetterna väljer att övergå till mobilbiljetter eller Fölikort så är det bra det också, heter det.

I beredningen konstateras det att man kontrollerat att det är lagligt att höja priset enbart på biljetter som köps med kontanter, eftersom det är låg tröskel för resenärerna att välja billigare alternativ.

Socialdemokratiske nämndledamoten Arto Elo föreslog att man återinför kontantbetalningen men inte höjer biljettpriserna nu. Han fick dock inget understöd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit