Förflytta dig till innehållet

Spåren av andra stadiets reform – ”Att svenskspråkiga studerande i vissa fall blev tvungna att använda finskspråkiga böcker är beklagligt”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Unga och studier. De som inledde sina studier på andra stadiet hösten 2021 började i en annan skola än tidigare årskullar. Samma år genomfördes en reform på andra stadiet och i och med detta förlängdes läroplikten vilket gjorde andra stadiet obligatoriskt och en ny läroplan trädde i kraft. Reformen gav även studerande rätt till gratis läromedel och datorer. Dessvärre var övergången inte optimal.

Andra stadiet blev mera jämlikt när alla fick tillgång till gratis läromedel. Studerande måste även skriva minst fem ämnen i studenten nu för tiden. Det kanske låter som ett större stressmoment än vad det tidigare varit men orsaken till att detta infördes var för att se till att de studerande som söker vidare till tredje stadiet faktiskt kommer in. Trots fördelarna finns det många lärdomar att dra av denna reform.

Reformen hastades igenom. Många förlag hann inte bli klara med sina läromedel inför skolstarten 2021. Detta har lett till att många studerande har blivit tvungna att använda förra läroplanens läromedel eller till och med blivit tvungna att använda nya läromedel, men på finska.

När en ny läroplan införs ska läromedlen vara av samma kvalitet. Att svenskspråkiga studerande i vissa fall blev tvungna att använda finskspråkiga böcker är beklagligt och ska i framtiden undvikas.

Regeringen Orpo har tagit hänsyn till detta i regeringsprogrammet, det gäller nu att se till att det håller. En arbetsbörda skapades även för lärarna som blev tvungna att anpassa böckerna enligt den nya läroplanen.

Att sitta framför en datorskärm under längre tid är inte hälsosamt. Fler ämnen bör ha mer fysiskt material, exempelvis kunde en del uppgifter som görs på lektionstid vara på papper. Detta skulle minska på skärmtiden. Mångsidigare läromedel leder även till mångsidigare lektioner med olika inslag som i sin tur leder till en mångsidigare vardag. Detta skulle förhoppningsvis göra somliga monotona lektioner mer engagerande för studerande.

Skolvardagen på andra stadiet har ändrats drastiskt under de senaste åren. Tidigare har fysiska böcker huvudsakligen använts, men idag är det främst digitala böcker som gäller. Lärarna bör även erbjudas undervisning i att använda de olika läromedlen. Dock bör även förlagen göra sina böcker mer intuitiva att använda.

En av huvudändringarna i reformen var, som tidigare sagt, att antalet obligatoriska ämnen man måste skriva i studentexamen ska öka från fyra till fem. Framtida studier är en central del av dagens gymnasievärld och studiehandledningen bör idag fokusera mer på studerandenas egna intressen och vägleda dem så att de kan bygga upp en studentexamen som speglar deras ambitioner för framtiden.

Det finns många lärdomar att dra av denna reform och många har blivit tvungna att tänka om och justera sin skolvardag. Den nya reformen kom med många ändringar på både gott och ont. Utbildningen är bland det viktigaste vi har i samhället och den måste vi alltid upprätthålla och främja.

Anton Åkerman
Närpes
Medlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit