Förflytta dig till innehållet

Pargas stad: Underhållet var krävande och funktionen ändrade

Bläsnäs källa. Ner till källan och stranden leder en stig.


Det finns inte en utan flera orsaker till att staden inte längre kontinuerligt sköter om källan i Bläsnäs, förklarar stadens miljövårdschef Carl-Sture Österman.
Källan i Bläsnäs ligger alltså på stadens mark och det är staden som har sett till att den har fått ett uppsamlingsrör där vattnet rinner ut – det här istället för den öppna brunn som för länge sedan fanns i sluttningen.
Röret fungerade något år men vattenmängden blev mindre och mindre och i ett skede måste stadens personal månatligen tvätta röret med högtryckstvätt med mera för att det alls skulle fungera.
– När sedan både mangan- och järnhalten konstaterades vara så höga i vattnet bidrog det också till att vi inte ansåg att vi kunde garantera vattnets kvalite. Om vi som stad håller i gång en källa tycker vi att vi borde garantera en viss kvalite på vattnet, så järnhalten bidrog också till att vårt underhåll trappades ned.
– Sedan gick staden med i det konstgjorda grundvattnet från Virttaakangas. Vårt nya, kommunala vatten bidrog också till att vi inte ser ett behov av källvatten.
Den höga ås där grundvattnet till Bläsnäskällan bildas går från gästhamnen och Kalkholmen tvärs genom staden och dyker upp på olika ställen, förklarar Österman. Åsen intill Bläsnässtranden är i dag utbyggd med många egnahemshus på ett helt annat sätt än för bara tio år sedan.
– Att börja gräva där i dag kan göra mer skada än nytta, funderar Österman. Därför vet han inte om en pump, som Rotary kunde tänka sig finansiera, skulle fungera heller.
Läs också: Pargasbo undrar varför källan i Bläsnäs fick förfalla.
Läs också: Pargas Rotary gjorde frivilligarbete för källan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit