Stor efterfrågan när vietnamesiska baguetter kom till Saluhallen


Just den här banh min fylldes med kycklingrulle, men det finns många fyllningar att välja mellan. Foto: Robin Sjöstrand
Nu har trenden med vietnamesiska baguetter kommit till Åbo centrum. I ett par år har Saigon Sandwich bakery levt en tillbakadragen tillvaro på Allégatan, men när de öppnade portarna i det sydöstra hörnet av Saluhallen på tisdagen tog allting slut.
– Jag ber om ursäkt, vi blev just utan bröd, kan du vänta tio minuter? säger Nguyet Huynh bakom kassan och ser lite stressad ut.
Lite senare fixade det sig sedan med både bröd och andra ingredienser.
Stressen kommer inte bara från att bröden tagit slut. Alla fyllningar är också slut, allt från den grillade kycklingen till bbq-grisen. Företagarna verkar lite tagna på sängen av den stora efterfrågan i centrum.
– Om du kan ta din bahn mi med seitan, så kan du få den direkt, säger Nguyet. Och det kan reportern.

Redan vid lunchtid hade Saigon Sandwich Bakery sålt slut det mesta av dagens banh mi. Foto: Robin Sjöstrand
Vietnam möter Frankrike
Bahn mi är det som händer när franska baguetter möter det vietnamesiska köket. Brödet är en frasig baguette, lite lättare än den franska varianten, som fylls med typiskt vietnamesiska smaker – gris, kyckling eller seitan, med picklade morötter, kål, lök och majonnäs. Och lite, eller mycket, srirachasås för den som vill.
– Det här är vietnamisk gatumat och den har spridit sig snabbt över världen och blivit internationellt populär, säger Nguyet.
Hon lyfter fram det speciella brödet som det viktigaste med rätten. Och visst, banh mi betyder smörgås på vietnamesiska, så det är rätt logiskt.
– Brödet kan sedan fyllas med egentligen vad som helst. Men det är brödets krispiga yttre och mjuka inre som gör banh mi speciellt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.