Suomi.fi – den finska medborgarens port till samhället
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Hur ofta skulle du säga att du använder den elektroniska identifieringsportalen Suomi.fi? Varje månad? Varje vecka…?
Det händer kanske inte ofta att du skriver in adressen i webbläsaren, snarare kastas du dit automatiskt via andra vägar.
Genom att identifiera dig på Suomi.fi kan du bland annat:
– Kommunicera med myndigheter
– Ge och begära fullmakter
– Kontrollera dina registeruppgifter.
Men för de flesta finska medborgare är den magiska portalen mycket mer än så.
Ska du skriva under ett medborgarinitiativ? Behöver du förnya ditt pass? Beställa ett skattekort? Vill du registrera ett partnerskap? Ansöka om skilsmässa?
Har du blivit arbetslös? Tänker du flytta och behöver byta adress? Ska du ansöka om stöd, eller pension?
Det är klart att en del av de här tjänsterna ännu går att få ansikte mot ansikte, eller åtminstone med ett telefonsamtal. Men i dagsläget är det nog naivt att tro att vi inte behöver internet för att sköta våra ärenden.
Många, vågar jag till och med påstå de flesta, av oss behöver inget annat heller. För egen del är jag ganska nöjd med att i all enkelhet ha tillgång till alla de viktigaste tjänsterna med hjälp av endast ett lösenord, som jag fått från min bank.
I ett land så byråkratiskt som vårt är det en verklig lättnad att åtminstone klara av så mycket.
Men, tänk om jag inte hade en bank? Hur skulle jag då komma åt alla de här sidorna? Eller ett finskt id-kort för den delen?
Tänk om jag var relativt nyinflyttad och bara hade ett stackars uppehållskort? Det där kortet som visar att ja, du har rätt att stanna här. Kortet som tagit månader, eller i värsta fall år, att få. Det kunde lika gärna vara guldpläterat, med tanke på hur stort värde det läggs på det kortet, ur myndighetsperspektiv.
För nyinflyttade är uppehållskortet den magiska porten. Ändå räcker det inte långt. Utan ett finskt id-kort (för pass kan vi väl utesluta här) och ett bankkonto kan du i praktiken ännu inte göra något av det där som vi andra kan.
I Danmark funkar e-identifieringen i princip på samma sätt som här. Men där får du koder avsedda för det, som inte är kopplade till en bank eller kräver ett skilt, danskt id-kort.
Vad behöver du då för att öppna ett bankkonto och skaffa dig det där finska id-kortet? Ännu mera tid, tålamod och pengar. Medan bankerna i allt högre grad tar alltmer betalt för alla möjliga tjänster (läs bland annat Yles artikel den 23.1), och corona och gud vet vad orsakar längre köer, krävs det rejält med ovannämnda.
Och hur gör du om du behöver boka ett coronatest under tiden?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.