Förflytta dig till innehållet

Svenska hockeyikonen Börje Salming har avlidit

Wikipedia.org/Frankie Fouganthin/ÅU
en man i halsduk

Den svenska ishockeylegendaren Börje Salming har avlidit. Salming, 71, avled i sviterna av ALS. Hans tidigare NHL-klubb Toronto Maple Leafs sportchef Brendan Shanahan gick ut med dödsbudet på klubbens webbplats och i sociala medier.

– Toronto Maple Leafs sörjer Börje Salmings bortgång. Han var en pionjär inom sporten och en ikon med en okuvbar andra och otvivelaktig tuffhet. Han hjälpte till att öppna portarna för övriga europeer i NHL-rinkarna och skapade sig ett namn tack vare sina insatser på isen och i samhället, skriver Shanahan.

Börje Salming föddes i Kiruna år 1951 och spelade som proffs under åren 1970–1993 i Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och avslutade sin karriär i AIK i Sverige. Han valdes in i Hockey Hall of Fame år 1996 som den första svenska och europeiska spelaren.

Han spelade totalt 88 A-landskamper för Sverige och deltog i fyra VM-turneringar, tre Canada Cup-turneringar samt OS 1992.

Salming hyllades nyligen i Toronto den 11 november i samband med Torontos årliga Hall of Fame-veckoslut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit