Förflytta dig till innehållet

Synskadades förbund erbjuder ÅU som taltidning

En person håller i en fyrkantig apparat

Stina Nygård förevisar taltidningsapparaten. Foto: Emma Strömberg


Förbundet Finlandssvenska synskadade ger tillsammans med Näkövammaisten liitto en taltidningsapparat till personer som har svårt att läsa. Man kan få alla dagstidningar, inklusive Åbo Underrättelser, som taltidning.
– Det är väldigt viktigt att den här tjänsten finns, för personer med synnedsättning kan gå miste om mycket visuell information, säger Stina Nygård som arbetar för förbundet i Åboland.
Hon förevisar hur taltidningsapparaten fungerar på kontoret i Åbo.
– Taltidningen kommer direkt till apparaten och sen är det bara att trycka på start för att tidningen ska börja läsas upp. Man behöver inte alls gå via en dator eller en surfplatta, säger Nygård.
Det är främst äldre som inte vill använda dator som använder taltidningsapparaten. Yngre som är bekväma med dagens elektronik har andra applikationer som man kan installera på telefonen eller på datorn för att läser upp texten på skärmen.
Fram till 2014 var det en person som läste upp tidningens innehåll till taltidningen. Då kom taltidningarna med en dags fördröjning, men efter att man började använda en talsyntes kommer taltidningen samtidigt som den fysiska tidningen eller e-tidningen.
En person som fyller kriterierna, som har en synnedsättning på minst 50 procent, kan få en taltidningsapparat och så tecknar man en prenumeration på den tidning man vill ha.
Förutom de Finlandssvenska dagstidningarna kan man också få förbundets egen tidning Synvinkel, FPA:s tidning Mitt i allt, Svenska Hörselförbundets tidning Vi hörs, Svenska Pensionärsförbundets tidning God tid, samt Kyrkpressen som taltidning.
I Åboland har Förbundet Finlandssvenska synskadade delat ut nio taltidningsapparater och alla användare prenumererar på Åbo Underrättelser.
Det är Finlandssvenska taltidningsföreningen som producerar själva taltidningarna och det är till föreningen man betalar för en prenumeration.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit