Förflytta dig till innehållet

Ta en funderare kring vresrosen!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

VRESROSEN. När vi nu då bestämt oss för att vresrosen är en invasiv art som bör utrotas tycker jag man kan ta sig en liten funderare.
Vad utrotar vi samtidigt med denna växt? Jo, de arter som trivs och får skydd och näring av rosen.
En manick som skållar växten till döds? Förpassar inte denna fina uppfinning också kryp och flygfän till arthimlen?
Medger att jag talar för min sjuka mor. Har en stor buske mitt i backen i mångfaldens paradis Jungfruskär. Där tronar den i ensamt majestät, för vad jag vet har den inte spridit sig till omgivningen.
Busken är cirka 30 år gammal vid det här laget. Brukar studera allt som gömmer sig i denna skönhet (för vacker är den, det kan ingen förneka).
På morgonen kravlar sömniga bin omkring i sina doftande övernattningsställen. Snoken och huggormen ringlar in under de skyddande grenarna och törnskatan sitter ofta högst uppe på busken där den spetsat sina offer på taggar. Mångfalden är stor runt denna oönskade gäst.
En gäst som vi själva bjudit in. Men det finns också de som sköljts iland eller kommit med fåglar för länge sen. I vilket skede blev dessa rosor invasiva?
Att använda glyfosat är förstås helt förkastligt.
Eija Alopaeus
Åbo/Jungfruskär

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit