Förflytta dig till innehållet

Ted Bergman känner sig varm i kläderna

På ny post. Ted Bergman känner väl till den stad där han nu leder den tekniska sektorn. Foto: Anja Kuusisto

Hade Pargas stads tekniska chef kommit från en kommunal förvaltning i någon annan stad, eller hade den tekniska chefen inte känt till Pargas, kunde en månad på en helt ny post vara en mycket kort tid.

Men Ted Bergman, född och uppvuxen Pargasbo och med en bakgrund som aktiv kommunalpolitiker ,tycker att han redan börjar känna sig varm i kläderna.

– Sen finns det förstås många utmaningar i jobbet trots det, men det är avsikten. Hade jag inte upplevt att här fanns en beställning på förändringar hade jag inte varit intresserad av jobbet.

Tjänsten som teknisk chef är ny, och när den tillkom hördes även förundrade röster om varför en chefernas chef behövs. Den tekniska chefen leder fastighetssidan där även kosthåll och städtjänster sorterar, vattentjänsterna, kommunaltekniken, idrottsanläggningar och grönområden. ÅU:s läsare är vana att bland annat följande förmän uttalar sig: Seppo Pihl, Sture Österman, Manne Carla, Matias Jensen, Heidi Suominen, Sonja Österholm.

– Det blir en omorganisering, men exakt hur vet vi inte ännu, säger Bergman som tillfälligt sitter i ett litet rum i stadshuset.

– Jag har börjat med att se på fastighetssidan, den är konkret och där finns brådskande behov. Så den första månaden har jag satt tid på att åka runt, prata med personalen och se på fastigheterna i Nagu, Korpo, Houtskär.

– I organisationen har jag tack vare politiken känt en del, men det finns många nya som jag inte har träffat tidigare. Och i fastighetsmassan, då staden äger allt från skolor till vattenreningsverk, finns det att göra.

Läs här om fastigheterna och en ny ”time out-lista”.

– Personalen verkar mycket självgående, en del fungerar nästan som entreprenörer, det är trevligt att se. Samtidigt finns det risker med att folk jobbar för ensamma, systemet blir för sårbart. När man är fler lär man sig mer. Sen finns det också de som i nuvarande organisation har så många olika chefer att de inte riktigt har nån chef alls.

– Till exempel på inköpssidan noterar jag utmaningar, inköpsfunktionen är för splittrad. Vår sektors kommunikation är också en utmaning, både internt och externt behövs förbättringar. Jag vill till exempel skapa ett litet fixargäng som snabbt tar tag i brister när de uppkommer, hur små saker de än kan tyckas vara – som en korg på frisbeegolfen som lossnat – så är det viktiga grejer i vår kommunikation med samhället. Vi får genast feedback om sådant i dagens värld, och då ska vi visa att vi lyssnar.

Ted Bergman

  • Aktuell som: Tillträdde som Pargas stads tekniska chef för en dryg månad sen. Tjänsten är ny och tidsbunden på två år.
  • Bakgrund: Är diplomingenjör med inriktning processteknik, ÅA. Har jobbat på Wärtsilä, Metso Paper, de senaste tio åren på Citec. Har senast varit ”Director, Process and Manufacturing”  och främst ansvarat för kundkontakter mot processindustrin.
  • Politisk bakgrund: Satt tre perioder i Pargas fullmäktige, senaste perioden för Saml. Upplever sig ha speciellt nytta av att ha varit revisionsnämndens ordförande.
  • Bor: I Pargas i familjens gamla släktgård, ett ”evighetsprojekt” kallar han det. Har bott i Åbo och i Vasa sammanlagt drygt ett decennium.
  • Familj: Fru och två barn i högstadieåldern, två katter.
  • Fritid: Skärgården under sommarhalvåret, vintertid bland annat slalom. Huset och gården.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit