Förflytta dig till innehållet

Terrormisstänkt ville studera finska i Åbo i höst

Abderrahman Bouanane deltog i häktningsförhandlingarna den 22 augusti per videolänk från sjukbädden på ÅUCS. Vid hans sida advokaten Kaarle Gummerus.Foto: Kim Lund

Den terrormisstänkta 22-åringen Abderrahman Bouanane skulle börja studera finska vid Paasikiviopisto i Åbo den 28 augusti.

Han hade blivit antagen till en kurs i finska för unga invandrare som inte har någon andra stadiets utbildning. Kursen riktar sig främst till 16–19 år gamla ungdomar och förbereder dem för vidare studier. Under den ettåriga kursen har studenterna möjlighet till en tvåveckors arbetspraktik och varje elev får en personlig studieplan.

För att bli antagen till kursen måste man ha grundläggande kunskaper i finska

Bouanane sökte till kursen med namnet Abderrahman Mechkah och uppgav sig då vara 18 år gammal.
Inträdesprovet bestod av en skriftlig ansökan och en intervju. Intervjun gjordes i slutet av juni. Rektor Tommi Siivonen märkte inte något avvikande beteende hos Bouanane.

– Det var inget märkligt med honom, han var som alla andra sökande.

Också Monsif Bakir som i ett skede satt häktad misstänkt för delaktighet i knivattacken den 18 augusti deltog i inträdesförhören och blev antagen till kursen, under namnet Mohamed Bakier.
Bakir har friats från alla misstankar, men eftersom han inte har inlett studierna eller meddelat om förhinder har skolan antecknat honom som frånvarande.

Knivattacken och det faktum att Bouanane hade fått studieplats vid Paasikiviopisto har inte ändrat på skolans rutiner då det gäller inträdesproven. Att göra någon slags bakgrundskoll av de sökande är i praktiken omöjligt för oss, säger Siivonen. Nu hoppas han på arbetsro.

– Vi har samarbetat med polisen som försäkrat oss att det inte finns någon hotbild mot skolan. Vi har diskuterat saken med vårdnadshavare och studerande, och nu vill vi gå vidare.

Kursen i finska för unga invandrare har 15 studieplatser.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN i ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit