Tonåriga passagerare vrålade och vägrade bära munskydd på Pargas-Åbobussen

Bussen från Pargas är nästan tom, men några passagerare är på väg mot Åbo en eftermiddag i april.
Två tonåringar kliver in ungefär halvvägs. Något munskydd tänker de inte använda, meddelar de i ilsken ton.
Tio minuter senare glider bussen förbi Trätorget i Åbo, trots att den signalerar att den ska stanna.
I stället körs den till ändhållplatsen, som är busstationen.
De få passagerarna verkar inte bry sig om att bussen råkade missa stationen. Det är trots allt bara några hundra meter därifrån upp till torget.
Men tonåringarna vägrar kliva av och kräver att chauffören ska köra dem tillbaka till Trätorget.
De skriker högt och argt åt chauffören, och börjar även argumentera med passagerare som försvarar chauffören.
Alkohol eller droger ofta inblandade då passagerare flippar ut
Att passagerare vägrar bära munskydd är ovanligt. Likaså är det sällan som dylika händelser drabbar busschauffören, säger Mikko Ahomäki som har varit chaufför i 32 år.
Oftast är alkohol eller droger inblandade i fall som det ovan nämnda.
– Oftast sker det på kvälls- eller nattbussturerna i Åboregionen. Då är det nästan ingen vits att argumentera med passagerarna, utan att bara köra vidare. Men på något sätt måste man klara av situationen, säger han.
Ahomäki är ordförande för 600 medlemmar i Turun Seudun Linja-autohenkilökunta, en underavdelning till Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT.
Medlemmarna kommer från de cirka tio olika bussbolagen som verkar i Åboregionen.
I Helsingfors har det tidigare förekommit några uppmärksammade fall då busschaufförer misshandlats, ibland svårt.
– Det är hemskt. Jag brukar säga åt de yngre chaufförerna att om någon sparkar på bussens sida gör det åtminstone inte ont. Men du måste hållas inne i bussen, där är du säkrast. En av våra regler är också att ta oss bort från platsen så fort som möjligt. Men det är inte så lätt, det kan finnas andra människor som väntar utanför, dörrarna kan vara öppna eller något.
Chaufförer kan inte vara munskyddspoliser
Cirka 90 procent av busspassagerarna använder munskydd i bussarna i Åbo, enligt Ahomäki. Det är med andra ord få som vägrar bära munskydd.
I praktiken har chaufförerna ingen rätt att lämna någon på hållplatsen trots att den nya regeln lyder ”munskyddstvång”.
– Passagerarna kan säga att de inte kan använda munskydd av hälsoskäl men ingen av oss skulle hinna kontrollera eventuella intyg om vi ska hålla tidtabellen.
– Vi har fått så många nya regler. Regionförvaltningsverket meddelar en sak, Föli en annan. Men jag har pratat med min chef och mina kollegor om att vi inte ska ta stress över det. Vi gör vårt bästa, vi kan inte vara munskyddspoliser. Coronasituationen är allvarlig, viruset är farligt, och det är en viktig fråga. Men busschaufförerna kan inte göra mer än de gör.
Antalet busspassagerare har rasat under coronapandemin, på många linjer är det mycket tomt i bussarna. Handsprit samt skyltar med information finns i samtliga och de första sätena är blockerade, så chaufförerna är lite mera skyddade.
Men ett faktum är att en stor del av virusfallen sprids på arbetsplatser och i närkretsar, och folk som arbetar i vissa yrken kan vara mera utsatta än andra.
Ahomäki känner bara till något enstaka coronafall bland busschaufförerna i Åbo.
Han har inte hört om att polisen skulle granska att restriktionerna följs på regionens bussar.
– De har säkert så mycket att göra att de inte hinner ändå, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.