Förflytta dig till innehållet

TPS förstärker ligalaget med tre hemflyttare – Juho Lähde hittills största namnet

Lagbygget tar form. Tränaren Tommi Pikkarainen (längst bak) med tre spelare som ska försvara TPS fäger i ligan nästa säsong. Fr. v. Juhani Pikkarainen, Albijon Muzaci och Jami Siirtola. Foto: Mats Lundberg


TPS lag inför comebacken i fotbollsligan nästa säsong börjar i sakta mak ta form. En månad efter att avancemanget blev klart via en 3–0-seger över KPV i kvalreturen, kunde klubben på onsdagen presentera fem viktiga pusselbitar i lagbygget.
Det handlar om tre återflyttare och två nyckelspelare från i år som förlänger sina kontrakt med Åboklubben. Juho Lähde, Juhani Pikkarainen och Jami Siirtola är tillsammans med mittfältaren Alim Moundi och anfallaren Albijon Muzaci från årets trupp redo att försvara de svartvita färgerna nästa sommar.
Kvar är också hela ledarstaben från den gångna säsongen med huvudtränaren Tommi Pikkarainen i spetsen.
– Vi tog alla lite välbehövlig semester efter att ha firat avancemanget. Nu har vi lämnat höstens regn och rusk bakom oss och flyttat inomhus till Lähitapiolas hall för att hålla i gång och få kropparna att vakna igen, säger Pikkarainen.
 

Före i tidtabellen

Han är nöjd med att förberedelserna inför utmaningarna i ligan redan kommit i gång.
– Jag vågar rentav påstå att vi är före tidtabellen. Spelarstommen från i år blir kvar men givetvis måste vi också förstärka laget på ett antal positioner. Alla spelare är viktiga men speciellt gläder jag mig åt att Juho Lähde ville komma tillbaka till moderklubben.
Det är sex år sedan mittfältaren lämnade TPS för spel i SJK och sedermera i Vasa med VPS.
– Tommi var i kontakt med mig redan för två månader sen. Det dröjde inte länge innan jag kunde sätta min namnteckning på kontraktet. Svårast i hela processen har varit att jag inte kunnat berätta för någon om mitt beslut före nu, säger Lähde.
– Trots att jag varit länge borta har jag följt TPS förehavanden noga. Särskilt i år när jag tänkte att arbetsmoralen i laget skulle passa utmärkt för en grovjobbare som jag.
 

Logiskt steg

Pikkarainen tycker att Lähde med sin hemflytt tagit ett logiskt steg i karriären.
– Med sin profil och bakgrund passar han prima in i lagbygget. Han var ett av mina förstaval bland alla potentiella förstärkningar. Det bästa av allt var att han var så tydlig med att han verkligen ville komma tillbaka.
Mittbacken Juhani Pikkarainen har under flera år skaffat sig nyttig erfarenhet av spel i Österrike. I år representerade han KPV i Karleby, samma lag som TPS besegrade i kvalet.
– Jag hann utvecklas mycket under mina år i Österrike. För att ha någon chans att konkurrera fick jag ge precis allt på varje träning. I KPV insåg jag att det heller inte i finska ligan finns några lätta matcher. Varje litet misstag kan bli väldigt kostsamt för laget.
 

Tuff konkurrens i mittförsvaret

Pappa Tommi menar att sonen med sin längd (195 cm) blir viktig inte minst i huvudspelet.
– Juhani är också bra på att öppna spelet och han har förmågan att leda försvaret. Över huvud taget kommer vi att ha en väldigt bra konkurrenssitutation bland våra mittbackar.
Sedan tidigare var det redan klart att Aldayr Hernández skulle fortsätta i TPS där han redan i år hade en ledande roll.
 

Siirtola vill etablera sig i ligan

Det tredje nyförvärvet Jami Siirtola har också förflutet i TPS dit han kom efter sina första år i knatteligan. De två senaste säsongerna har han representerat SalPa i tvåan.
– För mig var det en överraskning då Tommi hörde av sig. Jag vet att steget från division 2 till ligan är stort, men är beredd att göra alla uppoffringar som krävs för att etablera mig i laget. Min löpstyrka och aggressivitet längst bak på mittfältet tillhör mina främsta egenskaper.
Kondition så att det både räcker och blir över har även Albijon Muzaci som i år svarade för sju fullträffar och fyra målgivande passningar i ettan.
– Om jag får vara hel och träna lika bra som inför förra säsongen ser jag inga hinder att mina tjänster ska komma väl till pass också i ligan. En styrka hos mig är att jag kan springa bakom motståndarnas linjer, säger Muzaci.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit