Förflytta dig till innehållet

Trängsel och trivsel på Gamla Stortorget då julfreden utlystes i Åbo

Kim Lund
en massa människor på ett org

De första ivriga som kommit för att lyssna på julfreden trängs på Gamla Stortorget i god tid före klockan 11.30 då programmet börjar.

Kim Lund

Det vackra vintervädret med solstrålar som glittrar i de frostiga trädgrenarna ger en stämningsfull inramning på den högtidliga tillställningen som efter en coronapaus på två år igen ordnas utan undantagsarrangemang.

mönniskor på ett torgKim Lund

Kanske det är därför som det verkar som om det är ovanligt många människor på plats. Att få uppleva stämningen live är ändå helt annat än att titta på teve.

Kim Lund

Minna Nissinen som bor i Åbo har tagit med sig sin väninna Sanna-Mari Mattila som bor i Helsingfors. Nissinen är van julfredsbesökare, men för Mattila är det premiär.

– Det är helt underbart att vara här. Vädret är fint och stämningen är god. Om jag är i Åbo flera julaftnar kommer jag säkert på nytt.

Hur fortsätter julfirandet för er?

– Ganska traditionellt med god mat och besök på begravningsplatsen. Barnen är vuxna och utflugna så det blir en slags vuxenjul.

Kim Lund

Tapio Voutilainen bodde tidigare nästan 40 år i Åbo, men är nu Salobo. Under Åbotiden hörde det till jultraditionerna att komma till Gamla Stortorget för att lyssna på julfreden. Nu är han tillbaka med frun Tarja.

– Vi firar jul på hotell Caribia, så det var självklart att komma hit nu när vi är så nära. Det hör till julen att lyssna på julfreden och helst ska man vara här på plats.

Maarit och Tapio Voutilainen.

Tolvslaget från Åbo Domkyrka klingar över folkmassan och Åbos protokollchef Mika Akkanen stiger ut på Brinkalahusets balkong. För honom är det tionde gången han läser julfreden.

– Efter två undantagsår känns det ytterst viktigt att få samlas här för att förmedla julfredens budskap till hemmen på olika håll i Finland och i världen, säger Akkanen.

Kim Lund
Mika Akkanen förkunnar julens budskap.

Med några få undantagsår har julfreden utlysts ända sedan 1300-talet.

Kim Lund
Ilari, Maarit, Teppo och Lauri Salminen.

Familjen Salminen har plockat fram glöggtermosarna och satt sig på sina sittunderlag. Pappa Teppo besökte julfreden som barn då han bodde i Åbo. Senare flyttade han till Tammerfors, men nu har han blivit Åbobo igen.

– När jag var borta tittade jag alltid på julfreden då den sändes i teve, men nog är det helt annat att vara här och uppleva stämningen på plats.

För barnen Ilari och Lauri är det första gången de ser julfreden live på Gamla Storget. Men Lauri är inte helt förtjust i upplevelsen.

– Det var lite slött.

– Nå, det är bra att ha lite tråkigt i väntan på julgubben, säger mamma Maarit.

männskor på ett torg framför en kyrkaKim Lund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit