Förflytta dig till innehållet

TS: Förkörsrätten på färjor glömdes bort i lagförslag

Odil (th) och Elektra. Förturen till färjor höll på att glömmas bort i det nya förslaget till vägtrafiklag. ÅU-foto

Vägtrafiklagen förnyas och förslaget har varit på utlåtanderunda redan i våras. Men lagförslaget hade missat ett avsnitt som finns i den nuvarande lagen: Regelverket kring rätten till förkörsrätt på färjor och förbindelsebåtar.

Turun Sanomat berättar i dag att lapsusen var ett mänskligt misstag, som uppdagades för att tjänstemän vid Egentliga Finlands Närings- trafik och miljöcentral (NTM) påpekade det till ministeriet.

Under utlåtanderundan hade till exempel Pargas stad inte ens ombetts ge något utlåtande, och det är den kommun/stad i landet där de flesta tillstånd till förtur på färja beviljas.

Trafik- och kommunikationsministeriets tjänsteman, trafikrådet Kimmo Kiiski säger till TS att det är ett mänskligt misstag att förkörsrätten helt och hållet glömts bort. Han garanterar att förkörsrätten ska skrivas in i lagen igen och att det är ett lagförslag i den formen som når riksdagen i höst.

Det är NTM-centralerna som beviljar tillstånden till förtur på färja. Företagare med verksamhet i skärgården, och till exempel invånare i Houtskär och Norrskata har beviljats förtur. Enligt NTM-centralen finns för tillfället cirka 1200 tillstånd för trafikanter på Skärgårdsvägen och näst mest (ca 500 stycken) har beviljats av NTM-centralen i norra Österbotten, de förturerna gäller Karlö-trafiken.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit