Förflytta dig till innehållet

Turtschaninoff och Westö uppträder i höstens författarsamtal i Åbo

Kjell Westö är en av gästerna i årets version av författarsamtalen i Åbo. Foto: Marica Rosengård.


Författarsamtalen har blivit en riktig tradition och ordnas nu för 23:e gången.
Det välbesökta evenemangets officiella namn är ”Författare och författarskap”, men i folkmun har de kort och gott blivit författarsamtal.
Åtta författare uppträder två och två vid fyra tillfällen i Gamla rådhuset under en månad.
Samtalen leds av bibliotekarien Gunnar Högnäs. De har alltid ett tema, men exakt vad som berörs vet man aldrig på förhand.
Samtalen har inget tema som spänner över alla träffar, berättar Anna Edgren, kulturkoordinator vid Åbo stad och en av arrangörerna.
– Vi funderar på vilka författare som kommer ut med något nytt, vad som händer i samhället just nu, vilka trender och skeenden vi vill lyfta fram och vilka författare som kunde passa ihop, säger Edgren.
Under de senaste åren har Edgren märkt att även allt flera yngre personer gästar samtalen.

Vi funderar på vilka författare som kommer ut med något nytt, vad som händer i samhället just nu, vilka trender och skeenden vi vill lyfta fram och vilka författare som kunde passa ihop.

Först ut på scen är teaterregissören och dramatikern Joakim Groth, känd för pjäser som ”Härlig är jorden”, ”En teaterkritikers död” och ”Retro”. Han debuterade som poet 1979 och återkom som författare i höst med boken ”Tre bröder”.

Henrik Jansson. Foto: Stefan Crämer


Groth samtalar med Åboskribenten och författaren Henrik Jansson som gett ut romanen ”Nyckelroman” och ”Där jag står i det strömmande”. Han är även en av ledarna för författarutbildningen ”Litterärt skapande”.
I höst är han aktuell med novellsamlingen ”Råa bönor i natt”.
Groth och Jansson samtalar under rubriken Rampljus och skuggteater.
Det andra evenemanget gästas av Åboförfattaren Hannele Mikaela Taivassalo som gett ut flera romaner, noveller och barnböcker samt skrivit dramatik.
Har även tilldelats Runebergspriset och Svenska Litteratursällskapets pris för romanen ”Fem knivar hade Andrej Krapl” år 2008. Hennes bok ”In transit” kom ut i fjol.
Taivassalo samtalar med Johanna Holmström som bland annat fått sin roman ”Asfaltsänglar” utgiven i nio länder. Hon har fått Svenska Dagbladets litteraturpris för novellsamlingen ”Camera Obscura”. Thrillern ”Hush Baby” kom ut 2015.
I höst är hon aktuell med romanen ”Själarnas ö” som utspelar sig på Själö i Nagus skärgård och berör dess historia med mentalsjukhuset.
Taivassalo och Holmström samtalar under rubriken Ingen människa är en ö.

Johanna Holmström. Foto: Niklas Sandström


Lek med allvar är rubriken på Philip Teir och Jolin Slottes samtal.
Slotte skriver prosa, lyrik och dramatik och debuterade med romanen ”Fråga aldrig varför, betvivla aldrig mer” år 2011. År 2014 kom romanen ”Närhelst hon kommer”. Slotte arbetar just nu med det tvåspråkiga projektet ”Sublima tolkningar” tillsammans med bildkonstnären Pauliina Pesonen och är aktuell med prosalyriska berättelsen ”Alla bubblor brister”.
Teir har jobbat som kulturchef på Hufvudstadsbladet men är numera författare och skribent. Han har redigerat antologier om manlighet och Österbotten och förekommer ofta som skribent på svenska kultursidor.
Romanen ”Vinterkriget. En äktenskapsroman” som kom ut 2013 är utgiven på flera språk och även ”Så här upphör världen” från i år har fått internationell uppmärksamhet.

Maria Turtschaninoff. Foto: Niklas Sandström


Maria Turtschaninoff och Kjell Westö är sist ut under rubriken Fantasyvärldar och faktiska världar.
Turtschaninoff är frilansjournalist och även hon är internationellt erkänd och prisbelönt författare. Hon skriver fantasy – ”Arra”, ”Anaché”, ”Maresi” och ”Naondel” är några av hennes romaner.
Westö är mest känd för sina romaner om Helsingfors men har även skrivit kolumner, poesi, noveller och essäer. Fick Finlandiapriset för ”Där vi en gång gått” och är aktuell med romanen ”Den svavelgula himlen”.
Arbetet med höstens program kör alltid i gång redan på våren.
Till arrangörerna hör förutom Edgren och Högnäs Carita Forsman-Rudels från Åbolands litteraturförening och Pian Åkerlund vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi.

Författarsamtalen
Alltid klockan 18.30 vid Gamla rådhuset på Gamla Stortorget 5.
Fritt inträde.
Tisdag 17.10, Joakim Groth och Henrik Jansson.
Tisdag 24.10, Hannele Mikaela Taivassalo och Johanna Holmström.
Tisdag 31.10, Philip Teir och Jolin Slotte.
Onsdag 8.11, Maria Turtschaninoff och Kjell Westö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit