Ulrika Malm ser till att ingen som jobbar på Baltic Jazz går hungrig: "Hon är festivalens hjärta"


Köksansvarig. Ulrika Malm ser sig lite som en ”matnörd” och basar i festivalköket för sjätte året. Bild: Adrienne Westerback.
– Jag har alltid gillat att baka och och laga mat. Här får jag göra det och dessutom planera menyerna, säger Ulrika Malm som är köksansvarig under årets jazzhelg.
På fredagen kom hon till köket i Hulta daghems klockan halv sju på morgonen för att börja ställa i ordning frukosten. Matplaneringen för festivalen överlag började redan tidigt på våren.
Kockar över 300 portioner
Ännu år 2013 beställdes maten från utomstående firmor, men efter lite svårigheter och konstaterades det att det inte var ett hållbart koncept.
– En natt stod vi och stekte omeletter för att maten inte räckte till. Då insåg vi att det nog säkert är bäst att i fortsättning sköta om matlagandet själva, säger Malm.
Maten som gänget i köket kockar är till för alla frivilligarbetare på jazzen och alla artister.
– Vi kom fram till att något år var det fråga om 340 portioner mat och 120 portioner frukost under hela veckoslutet. Utöver det gör vi också efterrätt, kvällsmål och kokar säkert 600 koppar kaffe, säger Malm.

Mycket att hålla reda på. Ulrika Malm ser tidtabellen som en utmaning. Bild: Adrienne Westerback.
Gäller att få tiden att räcka till
Enligt henne är tidtabellen en stor utmaning.
– Jag har väldigt höga krav på mig själv, så den absolut största mardrömmen är att maten skulle ta slut före alla hunnit få åt sig av den. Därför är det alltid en bättre känsla på lördagen om den blivit något över från dagen innan, för då vet jag i alla fall att det finns något att erbjuda, säger hon.
Jazzens styrelseordförande Sanna Järf menar att det finns flera exempel på nöjda matgäster under åren.
– Ulrika är så otroligt snabb på att reagera och var lyhörd för vad som behövs. Hon är vår absolut största och viktigaste resurs – festivalens hjärta helt enkelt, säger hon.
”Matnörd” som gillar bra respons
Ulrika Malm trivs väldigt bra med sina arbetsuppgifter i köket.
– Responsen är bäst. Att se hur människor som först kommer in stressade sedan lämnar matsalen på betydligt bättre humör känns bra, säger hon.
Några större förändringar under årens lopp tycker hon inte att det skett.
– Men jag tror att jag börjat våga släppa taget lite mer nu och inte vaktar precis allting som en hök. Jag är lite av en ”matnörd” så jag vill nog ha med mig mina egna hushållsredskap, men jag behöver inte bo här längre, skrattar hon.

Festivalkockar. I köket blir det aldrig tråkigt tycker Ulrika Malm (t.v.) med Emma Malm och Fanny Gustafsson ur köksgänget. Bild: Adrienne Westerback.
I köket är det aldrig tråkigt
I köket är det god stämningen och glada miner.
– Vi är ett gäng på 12 personer i alla åldrar. Alla får göra det som de kan och de har också chansen att prova på nya saker, menar Malm
Både hon och Camilla Gustafsson har tagit med sig sina egna döttrar Emma Malm och Fanny Gustafsson som hjälpredor.
– Det roligaste är att få vara med mina kompisar, säger Fanny.
Emma tycker det är kul att få laga mat.
– Det är också roligt att få baka, tillägger hon.
– Jag tror på att om man är med så lär man sig också. Det händer hela tiden i köket och vi har aldrig tråkigt, säger Ulrika Malm.
Hoppas kunna fortsätta
För Malms del har jazzen varit en del av hennes somrar ända sedan hon var liten när hon började med att sälja rosor på jazzgatan från sina föräldrars blombutik.
Hur hon drogs med i arrangemangen för sex år sedan minns hon inte riktigt. Hon började i kansliet där hon sålde biljetter, printade papper och hade diverse andra uppgifter.
– Men jag föredrar definitivt köket. Här får jag planera och vara kreativ. Vi experimenterar bland annat ganska mycket med efterrätterna som kan bli allt från kladdkaka med nutellaglasyr till limepaj, säger hon.
Hur länge hon kommer kunna fortsätta ställa upp som frivillig kan hon inte riktigt svara på.
– För tillfället går det, men det är inte alltid lätt att pussla ihop heller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.