Förflytta dig till innehållet

Scarlet, 23, från England kör pansarvagn i Niinisalo – Armén övar tillsammans med internationella trupper

Kim Lund

Dammet yr och maskinerna mullrar då Pansarbrigadens tunga fordon kör ut på den 20 kilometer långa och fyra kilometer breda sandmo som fungerar som övningsfält under Arméns storövning Arrow 22 i Niinisalo. Totalt deltar cirka 3 500 personer i övningen.

För det internationella inslaget står ett 120-mannastarkt stridsvagnskompani från Storbritannien, ett amerikanskt stridsförband på 110 personer och ett par mindre förband på omkring 40 personer från Estland och Lettland.

Kim Lund

Planeringen inleddes redan i höstas och tidpunkten har ingenting med den aktuella Natodebatten eller Ukrainakriget att göra. Trots det är det internationella medieintresset för Finlands försvar och det internationella försvarssamarbetet stort. Över 40 mediebolag hade anmält sig till pressdagen och på plats fanns bland annat jättar som BBC, CNN och Wall Street Journal.

Kim Lund
Det mediala intresset för Arrow 22 var stort.

Ett givet samtalsämne är förstås hur samarbetet mellan de finska och de internationella trupperna fungerar och vad de utländska trupperna kan lära sig av sina finska kollegor.

Menig Scarlet Martin från Kent är förare i en av de brittiska pansarvagnarna. Hon har tjänat den brittiska armén i ett och ett halvt år och stortrivs i Niinisalo.

– Det har väldigt givande och roligt, alla har varit vänliga och kommunikationen har fungerat fint. Jag känner mig priviligierad att få vara här. Det mest intressanta har att varit att köra i annorlunda terräng än jag är van vid. Hemma är det väldigt lerigt och blött, nu har jag fått köra i snö och sand och det har varit bra.

Kim Lund
Scarlet Martin trivs i Niinisalo

Martins förman, afghanistanveteranen, major George Trypanis som leder det brittiska kompaniet håller med. Övningen har varit mycket bra och han är imponerad över vad han har sett.

– Den finska armén är extremt professionell och har ett brett taktiskt kunnande som vi kan dra nytta av.

Kim Lund
George Trypanis

Utanför ett av de finska pansarfordonen står soldaten Simo Sairanen från Nyslott. För honom är det internationella inslaget på övningen en extra krydda.

Kim Lund
Simo Sairanen

– Det ger en extra laddning. Man vill visa vad den finska soldaten går för och det har varit ”coolt” att samarbeta med engelsmännen. Med tanke på världsläget är det i dag bra att ha goda kontakter med de övriga västländerna.

Kim Lund

Övningen leds av kommendören för Pansarbrigaden, överste Rainer Kuosmanen. Han säger att Finland skulle smälta bra in i Natofamiljen och att Finland kan ha mycket att ge försvarsalliansen.

– Vi kan bidra med en stark försvarsvilja och visa hur också ett litet land kan upprätthålla ett starkt försvar. Vi har ett modernt försvarsmateriel och välutvecklade mekaniserade trupper som kan jämföras med vilket land som helst. Vi är redo för ett Natomedlemskap om politikerna så vill.

Kim Lund
Rainer Kuosmanen

Ser du några risker med ett medlemskap?
– Som yrkessoldat gör jag det inte. Vi har redan kommit så långt i partnerskapet med Natoländerna att ett fullvärdigt medlemskap skulle vara en naturlig fortsättning på samarbetet.

Om det uppstår ett yttre hot under tiden som en ansökan behandlas tills den har godkänts av Nato, hur ska man förhålla sig till det?
– Då gäller det att det egna försvaret är i skick och redo. Vi kan inte lita på utomstående hjälp. Också finländarna måste bygga upp en resilens och acceptera att läget kan bli spändare.

Kim Lund

Övningen besöktes också av försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och hans brittiska kollega Ben Wallace. Vid en presskonferens på soldathemmet lovade Wallace att Storbritannien hjälper Finland ifall Ryssland skulle hota eller attackera Finland under ansökningsprocessen.

– Vi delar samma värderingar och samma uppfattning om demokrati och mänskliga rättigheter och jag kan inte föreställa mig en situation där vi inte skulle ställa upp och hjälpa Finland eller Sverige, oberoende av i vilket skede de är i Natoprocessen.

– Jag går inte in på några detaljer, men vi gör det som måste göras och vi står alltid på våra vänners sida.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit