Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsbåtarna hade bättre somrar under pandemin

Arkiv/Emilia Örnmark
Fartyg i trä med namnet "Eugenia"
Eugenia. Eugenia i Kasnäs har haft en fin försommar men man oroar sig för juli månad.

Turisterna återvänder långsammare till Finland och vid skärgårdsbåtarna befarar man en sämre sommar i år.

Ett orosmoment i sommar för många företag inom hotell- och restaurangbranschen är svårigheterna att få tag på yrkeskunnig personal.

Många inom branschen befarar att sommarsäsongen blir något sämre än i fjol. Det visar en undersökning som Turism- och Restaurangförbundet Mara har gjort bland över 500 av sina medlemsföretag.

De utländska resenärerna har återvänt långsammare till Finland, främst till Helsingfors, än vad de gjort till de övriga nordiska länderna.

Färre turister kommer från Ryssland, Japan och Kina vilket påverkar turismbranschen i Finland.

En som har drabbats av färre turister och besökare är jakten Eugenia på Kimitoön.

”Ser lite dystert ut”

Efter en fin försommar med många gruppbokningar och skolseglingar har man vid Eugenia i juni varit tvungna att inhibera en av de Örökryssningar som ordnas för allmänheten och av julis åtta kryssningar är det endast fyra som hittills är säkra.

– Intresset för att uppleva skärgården finns, men frågan är om alla vet hur man ska ta sig dit, säger Christian Kvarnström som är verksamhetskoordinator för Eugenia.

Han säger att situationen för juli hinner ändras, men att det ser lite dystert ut.

– Vi hoppas ännu på en del bokningar i sista minuten. Säsongen har ju inte riktigt nått sin topp ännu, säger Kvarnström.

Det är en utmaning att hitta intresserade skeppare.

Christian Kvarnström, Eugenia

Jakten Eugenia erbjuder upplevelseseglatser med start antingen i Kasnäs, Dalsbruk eller från Kalkholmen i Västanfjärd och jakten rymmer 30 personer.

Eugenia kommer också under sommaren att delta i flera olika evenemang som till exempel Baltic Jazz, Norpas och September Open i Dalsbruk.

Ideell verksamhet

Besättningen är vanligtvis en skeppare och två däckmän. Ofta finns det också lärlingar på båten som skolas för att bli däckmän.

Det nuvarande befälet består av flera yrkesskeppare och några pensionärer.

– Arbetet med Eugenia är ideellt och allt arbete sker med talkokrafter, säger Kvarnström.

Av de nuvarande skepparna är det många som ännu är med i förvärvslivet och där med är begränsade i hur de kan arbete på Eugenia.

– Det är en utmaning att hitta intresserade skeppare, därför har vi en fortlöpande rekryteringskampanj, säger Kvarnström.

Vanligtvis når säsongen för Eugenia sitt slut i september.

Goda utsikter för storbåt i Nagu

För Tacksamheten med hemmahamn i Nagu ser årets säsong bra ut, säger Sami Uotinen.

– Vi är faktiskt just nu ute på en segling. Vi har simmat och sitter nu vid vattnet och äter, säger han.

Stor segelbåt i trä, förtöjd i en hamnArkiv/Isabel Nordberg
Storbåten Tacksamheten.

Under de två pandemisomrarna hade Tacksamheten extra mycket kunder, men nu har läget återgått till hur kundmängden såg ut innan coronan.

– Men det är väl normalt, eftersom folk under coronan inte kunde resa utomlands och de inhemska resemöjligheterna därför var populära, säger han.

Tacksamheten rör sig mestadels kring hemmahamnen i Nagu under sin säsong som sträcker sig från efter morsdag till mitten av oktober. Men Tacksamheten deltar även i olika evenemang som till exempel matglädjeevenemanget i Houtskär det första veckoslutet i september, med segelturer för allmänheten. Båten rymmer 12 personer.

Segelfartyg med rött segelStudio Kukka
Populär. Tacksamheten har sin hemmahamn i Nagu.

– Vi samarbetar med flera resebyråer och tillsammans planerar vi och tar fram idéer för kommande rutter, som till exempel en rutt till Mariehamn. Det handlar mestadels om inhemska turister men varje år har vi också någon utländsk resenär, säger Uotinen.

Det är sjätte verksamhetsåret på gång för Tacksamheten.

– Jag har haft turen att mina barn visat ett intresse för och velat jobba på Tacksamheten. Varje sommar har vi även någon yngre i åldern 15–18 år med oss som jobbar här i cirka två månader, säger Uotinen.

Stabilt intresse för Jussarö

I Ekenäs går det varje vecka tre fasta turer ut till Jussarö i Ekenäs skärgård med taxibåten M/S Myggen III.

De fasta turerna börjar veckan efter midsommar och löper sedan på varje vecka i sju veckors tid.

Vy från en gästhamn i skärgårdenFredrika Blomqvist
M/S Myggen III på väg mot Jussarö.

Förutom de fasta turerna ut till Jussarö har M/S Myggen III en säsong som sträcker sig från maj till oktober och under den tiden tar Robert Holmberg, förare på M/S Myggen III, emot beställningar på taxiturer till havs. Båten har ett maxantal på 25 passagerare.

– Årets säsong ser rätt lika ut som tidigare somrar. Jag har inte märkt av ett minskat intresse av skärgården, säger Holmberg.

Beställningstrafiken löper på som tidigare år och Holmberg har redan flera privata turer bokade för sommaren.

Mest inhemska turister som vill till Bengtskär

Från Hangö går båten M/S Summersea till Bengtskär som kör kryssningar från den 15 juni till 19 augusti.

– Juni har varit en rätt bra månad för oss. Det är svårt att säga hur juli kommer att se ut då det beror mycket på vädret, säger Kyllikki Kärkkäinen som jobbar på Marine lines.

Gruppstorlekarna varierar men båten rymmer 148 passagerare och varje sommar är det några helt fulla båtar som kör till Bengtskär.

– Majoriteten av våra kunder är inhemska resenärer men varje sommar har vi också några från andra länder. I år har vi redan haft resenärer från USA, säger Kärkkäinen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit