Förflytta dig till innehållet

Åbo centrum för omfattande kokainhandel – knarkhärva nystas upp i tingsrätten

Egentliga Finlands tingsrätt har inlett behandlingen av ett stort smugglings- och narkotikafall där tolv personer står åtalade.

Enligt åtalet har en internationell liga smugglat in drygt två kilo kokain från Amsterdam till Åbo där narkotikan har fördelats till olika distributörer för vidareförsäljning.

Den första lasten kom till Åbo den 26 juni 2019. Två män hade då svalt sex paket kokain värt drygt 3 000 euro. Senare fortsatte narkotikahandeln enligt samma mönster. Narkotikan svaldes i Amsterdam fördes till Åbo där kurirerna träffade sina kumpaner som skötte om försäljningen.

Totalt gjordes sex resor från Amsterdam till Åbo, den största leveransen var enligt åtalet 600 gram kokain som gjordes den 2 mars 2020.

Välorganiserad försäljningskedja

Narkotikaaffärerna gjordes bland annat i Omena hotelli och hotell Seaport i Åbo. Ligan hade också hyrt ett lager i Österås där man förvarade narkotika och pengar.

Ligan var hierarkiskt uppbyggd så att ledaren skaffade kokainet och skötte om bokföringen, en annan ansvarade för försäljningen i Finland och redovisade inkomsterna till ledaren som sedan delade ut provision till försäljarna.

Totalt uppskattas narkotikahandeln ha inbringat nästan 90 000 euro.
Åklagaren yrkar på ovillkorliga fängelsestraff på mellan 7,5 år till 10 månader för de åtalade. Rättegången fortsätter i ytterligare fem dagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit