Förflytta dig till innehållet

Åbo- och Pargasscouternas julgubbar levererar presenter på avstånd i år

Unsplash/Mike Arney

Julfirandet kommer att bli speciellt i coronans år 2020. Institutet för hälsa och välfärd har gått ut med att julfirandet ska hållas inom den absoluta kärnfamiljen och att större samlingar bör undvikas.

Det här gör också att specifika traditioner – som ett julgubbsbesök på julafton – kan utebli.

– Om man inte kan ta en moster in i ditt hem på julafton, hur kan man då ta en julgubbe? säger Jockum Lundsten, scoutledare i kåren St. Simons Sjöfararna i Pargas.

Hos sjöfararna har man redan sedan en tid tillbaka bestämt att julgubbandet ska skötas på avstånd i år – för man vill ändå erbjuda Pargasfamiljerna julgubbar, även om det blir lite annorlunda.

– Ett sådant här år så kanske julgubben är den enda traditionen som faktiskt håller och därför vill vi erbjuda den möjligheten.

Han sticker heller inte under stol med att julgubbsverksamheten är ett viktigt tillskott i kassan för kåren.

– Jag räknar med att vi under nästa år kommer att få mindre stöd än tidigare och därför är vi i princip beroende av julgubbandet för att hålla igång den ordinära verksamheten, säger Lundsten.

Öppna för specialarrangemang

Rent konkret går ett besök i år ungefär till så att familjen i fråga placerar en säck med klappar i förrådet eller på något annat överenskommet ställe. Den hämtas sedan upp av den besökande julgubben, som bankar på dörren och får möta familjen på gården.

– Fördelen med Pargas är att de flesta bor i radhus eller småhus, så det gör det lättare att träffas utomhus. Där kan julgubben och barnen träffas med säkerhetsavstånd, säger Lundsten.

Privat
Jockum Lundsten tror att traditionen med julgubbe kan vara extra viktig i år.

Någon ansiktsmask blir det inte för julgubbarna, just för att mötet sker utomhus.

– Vi vill inte utsätta varken kunder eller våra julgubbar för att vara inomhus. Dessutom vet jag inte heller hur bra barnen skulle ta emot en julgubbe med ansiktsmask – även om barn är anpassningsbara. Frågan är också hur det skulle funka med skägget.

Lundsten säger att det är möjligt med specialarrangemang – det är bara att ta kontakt om man har funderingar.

– Mera information hittas på vår Facebooksida. Tidigare har vi till och med ordnat med julgubbe över videolänk och det funkar också! Men jag förstår förstås om det inte lockar lika mycket, säger han.

Pojkarna tror på visst kundbortfall

Också scoutkåren Pojkarna i Åbo, som har en lång tradition med julgubbande, har vidtagit motsvarande åtgärder i år.

– Vi kör på samma stil som i Pargas. Vi går inte in och träffar familjerna ute eller i trapphuset på säkert avstånd, säger kårchef Filip Nyman.

Trots det tror Nyman på ett visst bortfall av kunder i år.

– Vissa kanske inte tycker att det ger lika mycket valuta för pengarna, och andra kanske inte vill riskera något om äldre släktingar är på besök. Men vi vill göra det så säkert som möjligt och är öppna för förslag hur vi kan ordna det hela, säger han.

Under julen julgubbar St. Simons Sjöfararna med ett tiotal julgubbar och Pojkarna med fem till sju julgubbar.

Uppdatering 17.11 klockan 13.12: Lundstens titel ändrad från vice kårchef till scoutledare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit